Україна ще не просила Грузію про екстрадицію Саакашвілі
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна ще не просила Грузію про екстрадицію Саакашвілі

Україна ще не просила Грузію про екстрадицію Саакашвілі
Джерело:  online.ua

Україна поки що не просила Грузію екстрадувати політика Міхеїла Саакашвілі, який з 1 жовтня знаходиться під арештом на батьківщині. Наразі українські дипломати вивчають юридичну сторону справи про затримання Саакашвілі в Грузії та обирають найкращий алгоритм, який застосовуватимуть в цьому випадку, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Джерело: онлайн-брифінг Кулеби.

"Ми підтримуємо постійний зв'язок з Міхеїлом Саакашвілі. Адвокати мають до нього доступ, консул має безперешкодний доступ. Уже відбулося декілька розмов із ним, де ми з'ясували чітко його позицію. Ми вивчаємо юридичний бік цієї справи і обираємо найкращий алгоритм, який будемо застосовувати в цьому випадку", - зазначив Кулеба.

Він наголосив на тому, що Україна не кидає своїх громадян у біді за кордоном.

"Ще раз наголошу, що Міхеїл Саакашвілі є громадянином України. А ми своїх громадян у біді за кордоном не кидаємо. Тому коли буде ухвалено рішення про те, яким саме шляхом рухатися - це не тільки може бути екстрадиція, - тоді ми вже поінформуємо вас", - додав міністр.

Затримання Саакашвілі

Нагадаємо, колишнього президента Грузії, голову виконкому Національної ради реформ України Міхеїла Саакашвілі затримали в Тбілісі 1 жовтня, після того, як він повернувся на батьківщину.

Саакашвілі очолював Грузію в 2004-2013 роках. Після поразки на чергових виборах у 2013 році він покинув країну. Після цього проти політика порушили низку кримінальних справ, за деякими з них він був заочно засуджений до позбавлення волі.

Представники грузинської влади вже кілька разів заявляли, що Грузія не збирається видавати Україні експрезидента. Прем'єр-міністр Іраклій Гарібашвілі пообіцяв, що Саакашвілі зможе повернутися в Україну, але тільки через шість років - після "виконання тюремного покарання за вироком грузинського суду".

Водночас, в грузинському уряді сподіваються, що затримання Саакашвілі не стане причиною погіршення відносин між Грузією та Україною.

Читайте також:

  • У Зеленського відреагували на прохання Саакашвілі про допомогу.

  • Саакашвілі написав листа із в'язниці й згадав про Путіна.

  • Президентка Грузії прокоментувала можливість помилування Саакашвілі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?