Україна та західні союзники планують проведення саміту миру без РФ — WSJ
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна та західні союзники планують проведення саміту миру без РФ — WSJ

Україна та західні союзники планують проведення саміту миру без РФ — WSJ
Джерело:  online.ua

Україна та її союзники планують саміт світових лідерів, який не включатиме Росію. Саміт буде спрямований на підтримку країнами умов Києва щодо припинення війни.

Джерело: The Wall Street Journal

Україна проведе мирний саміт

План саміту підтримали європейські лідери, у тому числі президент Франції Еммануель Макрон, який лобіює участь країн, які стали на бік Росії або відмовилися займати позицію щодо війни.

Європейські чиновники сказали, що працюють з Києвом над переробкою мирного плану України з 10 пунктів таким чином, щоб зробити його більш прийнятним для інших світових держав, таких як Індія, Бразилія, Саудівська Аравія та Китай.

За словами європейських дипломатів, на початку цього року Зеленський попросив Макрона допомогти йому в міжнародному контакті з такими лідерами, як китайський Сі Цзіньпін. Пізніше переговори переросли в плани організації конференції. Макрон запропонував провести конференцію в Парижі, а Данія і Швеція також запропонували прийняти її, - кажуть джерела.

Коли відбудеться мирний саміт

Чіткого списку учасників не поки встановлено, проте останніми тижнями європейські чиновники прагнуть залучити Бразилію, Індію, Китай та інші незахідні країни.

Один чиновник, який брав участь у дискусіях, сказав, що вони сподіваються, що наслідний принц Саудівської Аравії Мохаммед бін Салман і прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді візьмуть участь, але впевненості щодо президента Китаю немає.

Провести конференцію планують напередодні зустрічі НАТО, яка відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня.

Це надішле решті світу сигнал про те, що, хоча Європа та США продовжуватимуть підтримувати Україну зброєю, вони також шукатимуть дипломатичних рішень конфлікту, економічні наслідки якого завдали великої шкоди частинам світу, що розвиваються.

За словами європейських дипломатів, ідея конференції спочатку виникла під час розмови між Макроном і Зеленським у Парижі в лютому, де французький лідер тиснув на Зеленського, щоб той погодився з тим, що зрештою доведеться вести мирні переговори з Кремлем.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?