Україна це виконає — Зеленський виступив з важливою заявою
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна це виконає — Зеленський виступив з важливою заявою

Україна це виконає — Зеленський виступив з важливою заявою
Джерело:  online.ua

Український глава Володимир Зеленський взяв участь у Міжнародному саміті кліматичних амбіцій, який організувала ООН за підтримки Великої Британії і Франції. Він звернувся до всіх світових лідерів і пообіцяв їм, що Україна виконає взяті на себе зобов'язання щодо захисту клімату в рамках Паризького кліматичної угоди. Зеленський нагадав, що Україна в 2020 році особливо гостро відчула негативний вплив від зміни клімату - тривала посуха знищила урожай і привела до масштабних лісових пожеж. Глава української держави пообіцяв, що Україна і надалі залишатиметься одним з активних і відповідальних учасників глобального процесу боротьби зі зміною клімату та захисту навколишнього середовища. За словами Зеленського, довгостроковою метою України є досягнення вуглецевої нейтральності. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Офіс президента України.

"Кожен житель планети вже відчуває подих глобального потепління і зазнає втрат через пасивне ставлення до кліматичної політики. У поточному році і Україна особливо гостро відчула негативний вплив від зміни клімату: в ряді регіонів тривала посуха знищила урожай, на сході країни відбулися масштабні лісові пожежі , а на заході - руйнівні паводки. Готуючись до Конференції сторін Паризької угоди в Глазго, ми опрацьовуємо другий національно визначається внесок. на цій основі ми розглядаємо мета щодо викидів парникових газів у 2030 році в усіх секторах економіки України в діапазоні від 36% до 42% в порівнянні з 1990 роком, тобто скорочення на 58-64% ", - заявив Зеленський.

За словами українського лідера, Україна прагне узгоджувати свою кліматичну політику і законодавство з Європейським зеленим курсом. Для цього, зазначив Зеленський, активізується співпраця з ЄС у сферах енергоефективності, розвитку водневої енергетики і відновлюваних джерел енергії, справедливої трансформації вугільного сектора і розвитку національної системи торгівлі квотами на викиди парникових газів.

"Довгостроковою метою України є досягнення вуглецевої нейтральності. Будемо докладати зусиль, щоб максимально скоротити час досягнення цієї мети. Ми почали підготовку рамкової стратегії адаптації до зміни клімату України до 2030 року. Документ буде координувати роботу різних органів влади на національному та місцевому рівнях. Україна є і буде залишатися одним з активних і відповідальних учасників глобального процесу боротьби зі зміною клімату та захисту навколишнього середовища ", - підсумував Зеленський.

Як відомо, Міжнародний саміт кліматичних амбіцій, в якому взяв участь Зеленський, присвячений п'ятій річниці Паризької кліматичної угоди, підписаної в 2015 році, і підготовці до чергової кліматичної конференції ООН зі зміни клімату, яка відбудеться в Глазго в листопаді 2021 року. Важливо нагадати, що в Паризькій угоді, яку підписала також і Україна, сторони взяли на себе зобов'язання повідомляти про свій національно визначний внесок кожні п'ять років, вказуючи на прогрес в порівнянні з поточним внеском, і відображати найбільш ймовірні амбіції і відповідні можливості в світлі національних обставин. Відповідно до першого національно визначеного внеску України в Паризьку хартію, наша країна взяла на себе зобов'язання не перевищити 60% в 2030 році від рівня викидів парникових газів в 1990 році (або скорочення на 40% з 1990 року без урахування сектора «Землекористування, зміни в землекористуванні і Лісне господарство").

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що генсек ООН закликав усіх світових лідерів ввести глобальний надзвичайний стан  через катастрофічне підвищення температури повітря.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?