Україна відзначає День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна відзначає День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Україна відзначає День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні
Джерело:  online.ua

9 травня 2017 року - 72-а річниця Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Нагадаємо, що це свято в Україні офіційно відзначають 9 травня, починаючи із 2016 року, внаслідок ухвалення 9 квітня 2015-го Верховною Радою проекту закону № 2539 "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 — 1945 років" в рамках голосування за пакет законів про декомунізацію.

Зазначимо, що 2015-го року документ ще не встиг набути чинності до 9 травня, однак в Україні на офіційному рівні все ж відзначили свято у форматі, відмінному від форматів святкування "Дня Перемоги". Цього дня відбулись покладання квітів до пам’ятників невідомим солдатам Червоної армії, у Києві – марш миру за участю військових духових оркестрів з України, Естонії, Литви, Польщі, Сербії тощо.

Офіційним символом святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, як і Дня пам'яті та примирення, є квітка червоного маку — загальноприйнятий у світі символ відзначення пам'ятних днів Другої світової війни. Гаслом обох пам'ятних днів є "1939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо".

В ухваленому декомунізаційному пакеті загалом заборонили в Україні пропаганду, зокрема й публічне використання, комуністичної та нацистської символік. Окрім того, із законодавства зник термін "Велика Вітчизняна війна". Також у новому святі відбувається перенесення акценту з історії військових дій на історії конкретних людей, а відтак відмову від святкування на користь вшанування.

9 травня 2017 року проведуть більш ніж 1200 заходів по всій країні за участі майже 400 тисяч осіб.

Планується провести покладання вінків і квітів до пам'ятників і меморіалів у Києві, обласних центрах та інших населених пунктах за участю представників державних органів, дипломатичного корпусу, народних депутатів, територіальних громад, представників громадських організацій ветеранів, учасників антитерористичної операції, волонтерів, молоді та духовенства.

План заходів передбачає організацію виставок фото- та архівних документів, художніх і документальних фільмів, присвячених подвигу українського народу у Другій світовій війні.

Заходи у столиці:

10:00 - церемонія вшанування пам’яті загиблих з нагоди 72-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (Площа Слави).

10:30 – складання Військової присяги молодим поповненням окремого полку президента України та 101-ї окремої бригади охорони Генерального штабу Збройних сил України (Національний музей історії України у Другій світовій війні).

Також на ветеранів та гостей свята чекає концертна програма Київського академічного муніципального духового оркестру "Україна - священна земля" і церемонія покладання гірлянди Військової Слави до скульптурної композиції "Форсування Дніпра".

Після концерту і урочистих заходів відбудеться "Поминальний реквієм" Пам'ять", а також богослужіння і молебень за мир в Україні, який проведе Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. У навчальних закладах, бібліотеках та музеях відбудуться зустрічі з ветеранами Другої світової війни, а також - з учасниками антитерористичної операції, які проведуть уроки мужності. Будуть проведені круглі столи, творчі зустрічі, концерти і спортивні змагання.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?