Україна висунула Росії вимогу щодо грошей
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україна висунула Росії вимогу щодо грошей

Україна висунула Росії вимогу щодо грошей

«Нафтогаз України» в Стокгольмському арбітражі вимагає від російського «Газпрому» збільшення плати за транзит газу по українській території, яка може зрости на чотири мільярди доларів.
Про це розповів комерційний директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко, передає ONLINE.UA з посиланням на його Facebook.
За його словами, вимоги української сторони «досить прості, логічні і справедливі».
«Як це і передбачено контрактом із «Газпромом», тариф на транзит повинен бути приведений у відповідність з європейськими правилами встановлення тарифів», — підкреслив він.


Читайте також: Європа готує Україні газовий удар: ЗМІ дізналися деталі

Також Вітренко пригадав, як «Газпром» з великою помпою розповідав, що з 2009 року у відносинах з Україною він перейшов на європейські принципи контрактів на купівлю газу і транзит».
«Газпром» не захотів приводити тариф у відповідність з європейськими принципами добровільно, в контракті для таких випадків якраз і передбачено Стокгольмський арбітраж. Ось ми і добиваємося перегляду тарифу через арбітраж», — розповів українець.
Ще однією вимогою України є приведення контракту у відповідність з чинним законодавством.
«Оскільки надання послуг з транспортування (транзиту) газу здійснюється на території України, очевидно, що українське законодавство має застосовуватися. І ніякі контракти між двома господарюючими суб'єктами, такими як «Газпром» і «Нафтогаз», не можуть мати "імунітет" від застосування законодавчих норм, адже закони мають вищу юридичну силу над контрактами», — підкреслив Вітренко.


Читайте також: Україна відповіла Росії щодо поставок газу для бойовиків

Також він нагадав, що «пріоритет над українськими законами в Україні мають тільки міжнародні зобов'язання України».


«Таким чином, ми знову приходимо до необхідності приведення контракту у відповідність з нормами європейського законодавства. Це стосується тарифів на транзит, так і вимог до надання даних і до оформлення приймання-передачі газу і переведення транзитного контракту з «Нафтогазу» на виділеного оператора газотранспортної системи (ГТС)», - підкреслив українець.


За його словами, «Газпром» відмовився приводити контракт у відповідність з європейським/українським законодавством і тому ми цього тепер домагаємося через арбітраж».


«Адже Росія так довго сама вимагала перейти на європейські принципи. Адже європейські принципи такі справедливі. Адже «Газпром» працює з цим принципам у Західній Європі. У чому ж проблема? Проблема в тому, що «Газпрому» доведеться виплатити нам десятки мільярдів доларів компенсації, продавати газ за набагато нижчою ціною, щороку платити на 4 млрд доларів більше за транзит і не перешкоджати нашої інтеграції в європейський ринок», — заявив він.


Читайте також: Газова "війна" з Росією: українцям пояснили роль Європи


Вітренко додав, що «європейські принципи є принципи, що «Газпром» сам хотів на них перейти, та хіба тепер треба ці принципи змінювати тільки з-за того, що вони зараз не влаштовують Росію?»


«Трибунал з трьох арбітрів повинен дозволити не політичний, а юридичний спір - як інтерпретувати контракти, які норми права і як застосовувати. Сторони подали тисячі сторінок документів. Свідки та експерти дають свідчення. Юристи звертають увагу на кожний нюанс», — резюмував він, зазначивши, що швидкого вердикту суду чекати не варто.


Як повідомляв ONLINE.UA раніше  у Путіна назвали ціну газа для України, яка склала 167 доларів за тисячу кубометрів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?