Україна влаштовує "іспит" світовій спільноті: в Мін'юсті розповіли деталі
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна влаштовує "іспит" світовій спільноті: в Мін'юсті розповіли деталі

Україна влаштовує "іспит" світовій спільноті: в Мін'юсті розповіли деталі
Джерело:  dsnews.ua

Україна поставила перед світовою спільнотою безліч завдань, вирішення яких дозволить домогтися захисту правопорядку на планеті.
Таку думку висловив міністр юстиції України Павло Петренко, передає ONLINE.UA з посиланням на його інтерв'ю «Деловой столице».
«Ще жодна країна світу, починаючи з Другої світової війни, не мала такої кількості справ в різних міжнародних судах і комерційних арбітражах щодо військового конфлікту (втрати територій, незаконного користування надрами тощо), в тому числі в частині юридичної війни з Росією», - нагадав він.
За словами глави Мін'юсту, така велика кількість справ «є випробуванням міжнародних інститутів, що склалися в післявоєнний період - наскільки вони здатні захищати світовий правопорядок».
Петренко також підкреслив, що в захисті міжнародної безпеки в ООН існують величезні проблеми.
«Наприклад, механізм ветування будь-яких рішень постійними членами Ради безпеки ООН - просто єзуїтський, особливо, коли член Радбезу є агресором. При тому, що ця організація створена для забезпечення миру і припинення збройних конфліктів», - додав він.
Міністр упевнений, що «Україна, як одна з країн-засновниць ООН, має право ставити питання про перегляд вето постійних членів, такі ідеї озвучувалися українськими дипломатами і вони зараз в процесі обговорення в ООН».
«Але основний запобіжник - це те, що країна-агресор, щодо якої виноситься проект резолюції (незалежно від того, є вона постійним або тимчасовим членом Ради безпеки), не може блокувати рішень в своїй справі, тобто коли вона є зацікавленою стороною» , - запевнив він.
За його словами, «це найглобальніша реформа, яку потрібно провести в ООН, адже сьогодні від військового конфлікту не застрахована жодна країна континенту».
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше представники Росії в Раді безпеки ООН неодноразово блокували прийняття рішень, які вони вважали невигідними для Кремля.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?