Україна вшановує пам’ять загиблих захисників під Іловайськом
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна вшановує пам’ять загиблих захисників під Іловайськом

Україна вшановує пам’ять загиблих захисників під Іловайськом
Джерело:  online.ua

Сьогодні, 29 серпня, Україна відзначає День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Президент України Володимир Зеленський поклав квіти до Стіни пам’яті загиблих за Україну, що знаходиться на вулиці Трьохсвятительській у столиці.

Джерело: пресслужба Офісу президента.

Також о 10:00 оголосили загальнонаціональну хвилину мовчання. Сьогодні буде приспущено Державні Прапори України на будівлях органів влади, державних підприємств, установ і організацій.

Покладання квітів президентом Зеленським. Фото - president.gov.ua.

“Також будуть приспущені Державні Прапори України на адміністративних будівлях органів державної влади, закордонних дипломатичних установах України, державних підприємствах, установах і організаціях, у військових частинах та на кораблях.

Це відбудеться в рамках відзначення Дня пам`яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України”, - йдеться в повідомленні української делегації для участі у Тристоронній контактній групі на сторінці в Facebook.

Цього дня рекомендується обмежити трансляції розважальних програм радіо і телебачення.

Заходи в Києві

У Києві меморіальні заходи із вшанування пам'яті загиблих за Україну захисників відбудуться у всіх районах столиці. Основна частина заходів проходитиме на площі біля Михайлівського Золотоверхого собору, біля Стіни пам'яті загиблих героїв.

Так, на площі відкриються фотовиставки "Пам’ятаємо Героїв Іловайської битви", "Не згасне Зірка Воїна велична" з фондів Національного історико-архітектурного музею "Київська фортеця".

У читальному залі Державного архіву Києва до 30 серпня діятимуть виставки архівних документів до Дня пам’яті захисників України.

29 серпня у столичних кінотеатрах "Ліра", імені Т. Г. Шевченка, "Факел", "Старт", "Дніпро" відбудеться День документального кіно.

Історія Дня пам'яті захисників України

Цей день встановлено Указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, які віддали життя за Батьківщину, та як нагадування про одну із найкривавіших подій російсько-української війни – Іловайську трагедію.

Саме на кінець серпня 2014 року припав пік Іловайської трагедії, коли українські збройні підрозділи потрапили у оточення російських військових.

Тільки за офіційними даними, під час Іловайської операції і подальшого віроломного розстрілу російськими окупантами в так званому "зеленому коридорі" 366 українських захисників загинули, 429 – отримали поранення, 300 – потрапили у полон. Експерти говорять, що насправді кількість вбитих була більшою.

В Офісі Генерального прокурора України заявляють, що підле вбивство українських військових під Іловайськом у серпні 2014 року було сплановане заздалегідь. Однак офіційних результатів розслідування поки що немає.

Читайте також:

  • Ексглава Генштабу ЗСУ нарешті пояснив, що відбулося в Іловайську.

  • Ситуація на Донбасі різко загострилася — в боях поранено 10 українських військових.

  • Зеленський заявив про ще один спосіб деокупації українських територій.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?