Україна з 1 січня 2016 року може перейти на європейську систему відшкодування інсуліну
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Україна з 1 січня 2016 року може перейти на європейську систему відшкодування інсуліну

Україна з 1 січня 2016 року може перейти на європейську систему відшкодування інсуліну
Джерело:  УНН

З 1 січня 2016 року Україна може перейти на Європейську систему відшкодування вартості препаратів інсуліну. Про це повідомив доктор медичних наук, професор, член-кореспондент НАМН України Борис Маньковський, пише УНН.
"Є наказ прем'єр-міністра впровадити цю систему з 1 січня 2016 року. Ми говоримо про вкрай важливе реформування, яке відчують на собі багато українців. Це дуже важливо. Адже що ми маємо на сьогоднішній день? Щорічно в Україні закупівля інсуліну здійснюються шляхом проведення тендерів. Тобто щороку хворі, залежно від переможця торгів, отримують інсулін від різних виробників", - заявив Маньковський.
За словами Маньковського, "таким чином і пацієнти, і лікарі стають заручниками певного виробника ліків. Як наслідок - щороку лікарі повинні призначати інший інсулін, в залежності від того, хто виграв тендер. І з медичної точки призначення іншого інсуліну, залежно від того, хто виграв тендер, створює незручності і для лікарів і для пацієнтів".
"Саме тому ми хочемо перейти на європейську систему і систему Північної Америки, а саме - лікар виписує той інсулін, який вважає за необхідне для пацієнта. Далі пацієнт іде в аптеку, отримує інсулін. Фармацевти, у свою чергу, пред'являють рахунок державі і отримують кошти безпосередньо з державного бюджету. Отже, і лікар і пацієнт зможуть вибрати саме той інсулін, який необхідний пацієнтові", - сказав він.
Також, за словами Маньковського, нова система відшкодування інсуліну забезпечить належне зберігання ліків із дотриманням всіх температурних норм. Експерт також зазначив, що незважаючи на анексію Криму і ситуацію у східній частині України, кількість хворих на цукровий діабет за останні роки в Україні статистично не зменшилася.
"На сьогодні в Україні налічується близько 1 млн 200 тис осіб, хворих на цукровий діабет. Незважаючи на анексію Криму і ситуацію у східній частині України, кількість хворих на цукровий діабет за останні роки в Україні статистично не зменшилася. Тобто, не рахуючи тих людей, які залишилися в Криму і на окупованих територіях, відбувся приріст людей, хворих на діабет, і статистичне кількість хворих за останні роки залишилося на тому ж рівні. Це справді глобальна проблема неінфекційного характеру", - сказав він.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?