Україна закликала уряд Німеччини відмовитися від блокування зброї
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна закликала уряд Німеччини відмовитися від блокування зброї

Україна закликала уряд Німеччини відмовитися від блокування зброї
Джерело:  online.ua

Дипломат Андрій Мельник закликав очолюваний новообраним канцлером уряд Німеччини відмовитися від блокування поставок оборонної зброї для України. Посол України в Німеччині уточнив, що йдеться насамперед про захист повітряного простору від бомбардувальників РФ і ракет. Ще одиним ключовим напрямком оборони і необхідності укріплення називає захист українського узбережжя.

Джерело: інтерв'ю посла для  Welt, його Twitter

Він також вважає тезу, "що це може спровокувати Росію", що подекуди озвучують у німецьких урядових колах, "смішною".

Накладене Берліном вето на символічні поставки оборонної зброї через НАТО спричинило шок в українському суспільстві і призвело до величезної втрати довіри до Німеччини. Україна залишена на самоті на фоні нової російської воєнної загрози. ФРН зобов'язана помогти зміцнити нашу оборонозданість!

– Андрій Мельник

Меркель займалась блокуванням постачання Україні зброї через НАТО 

Нагадаємо, днями в ЗМІ з'явилась інформація про те, що блокуванням постачання Україні зброї через НАТО займалась особисто ексканцлерка Ангела Меркель.

За даними видання Bild, зважаючи на те, що рішення в НАТО мають ухвалювати консенсусом, Німеччина використала право вето. Берлін не хотів бути єдиним, хто виступає проти, тож на прохання урядовців ФРН, до блокування приєднались також Нідерланди.

Вчора ми повідомляли, що канцлер Шольц уточнив, що більшість європейських країн погоджуються щодо неабияких наслідків експансивних дій Росії, та наразі країна готова спрямовувати зусилля щодо деескалації шляхом переговорів. Канцлер додав:

За будь-яке порушення територіальної цілісності доведеться заплатити високу ціну.

— Олаф Шольц під час першої урядової промови в Бундестазі

Тим часом позавчора глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що Київ проводить переговори з Німеччиною про те, щоб вона не блокувала закупівлі Україною озброєння.

Україна приєдналася до програми НАТО із закупівель зброї. Все дуже просто: у НАТО існує аналог ProZorro, ми подаємо заявку і проводимо закупівлі. Однак закупівлі вимагають і політичного схвалення, тому виникли проблеми через позицію певних країн.

— Дмитро Кулеба, глава МЗС

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?