Україна залучає ще одну країну до боротьби за Крим
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна залучає ще одну країну до боротьби за Крим

Україна залучає ще одну країну до боротьби за Крим
Джерело:  online.ua

Українська влада продовжує шукати шляхи повернення окупованого Росією Криму. Для цього офіційний Київ має намір запустити міжнародний майданчик під назвою Кримська платформа, в якій вже готові взяти участь багато впливових на міжнародній арені союзників України, включаючи Туреччину, Велику Британію, США та Польщу. Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова також запросила до участі в переговорах Чорногорію, яка активно підтримує територіальну цілісність України шляхом санкцій політики щодо Росії. Таку пропозицію Джапарова озвучила під час зустрічі з послинею Чорногорії в Україні Драгіцею Понорац, передає ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу МЗС України.

"Обговорили порушення РФ прав людини в окупованому Криму і Кримську платформу. Поділилися досвідом наших країн в боротьбі з COVID-19. Подякувала за підтримку територіальної цілісності України і за санкцій проти Росії. Запросила приєднатися до флешмобу #UNESCO75", - підвела підсумки встресі з чорногорською послинею Джапарова.

Представниця українського МЗС підкреслила, що Чорногорія займає чітку позицію щодо невизнання тимчасової окупації Росією українського півострова, а також активно підтримує європейські та євроатлантичні прагнення України. Також Джапарова повідомила Понорац про ініційований українським президентом Володимиром Зеленським міжнародний флешмоб з нагоди 75-річчя ЮНЕСКО, метою якого є привернення уваги до діяльності організації і підтримати її цінності, і запросила чорногорську сторону приєднатися до нього.

Як відомо, над створенням Кримського платформи посилено готові працювати і США. Тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін в ході зустрічі з українськими дипломатами кілька днів тому нагадала офіційну позицію США: Крим - це частина України, і Сполучені Штати ніколи не визнають спроби РФ його анексувати. Раніше про готовність співпраці над створенням Кримської платформи заявляв і президент Польщі.

Український глава Володимир Зеленський також запросив в Кримську платформу турецького лідера Реджепа Таїпа Ердогана, який вже прийняв пропозицію офіційного Києва і нагадав Путіну, що Крим є українською територією і Анкара не визнає і ніколи не визнає незаконну анексію українського півострова Російською Федерацією.

У МЗС України раніше пояснювали, що мета створення Кримської платформи - задати багаторівневий майданчик, на якому буде обговорюватися деоккупація Криму на різних рівнях. Повернення українського півострова хочуть поставити на обговорення на найвищому політичному рівні. Для цього українська сторона має намір організувати саміт, який буде проходити щорічно 26 лютого - в день опору Криму російської окупації.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що команда російського президента Володимира Путіна не на жарт стурбована рішенням українського лідера Володимира Зеленського повернути окупований Крим за допомогою міжнародних партнерів в рамках Кримської платформи, яку офіційний Київ планує запустити вже навесні наступного року. І поки Кремль вперто дає зрозуміти, що питання Криму закритий і Путін не збирається обговорювати його ні з ким, депутати Держдуми РФ вирішили "деокупувати" Україну.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?