Україна зробила ще один важливий крок до повноправного членства в НАТО
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна зробила ще один важливий крок до повноправного членства в НАТО

Україна зробила ще один важливий крок до повноправного членства в НАТО
Джерело:  online.ua

Україна подала офіційний запит на приєднання до Об'єднаного центру передових технологій по кіберобороні НАТО (CCDCOE). Це важливий крок для повноправного членства в НАТО.

Джерело: пресслужба РНБО

Запит на приєднання до кіберцентру НАТО, який базується в Талліні, був переданий від імені секретаря РНБО Олексія Данілова під час візиту делегації Національного координаційного центру кібербезпеки України в Естонію. Керівниц служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО України Наталія Ткачук вже обговорила з естонськими колегами перспективи України.

"Залучення України до роботи CCDCOE може стати важливим кроком на шляху до повноправного членства в НАТО. У свою чергу, державний секретар Міністерства оборони Естонії Кусті Салм запевнив у готовності естонської сторони сприяти включенню України в CCDCOE", - повідомили в РНБО.

Заступник державного секретаря Міністерства оборони Естонії Маргус Матт в свою чергу зазначив, що досвід України щодо протидії російським кібертакам представляє для НАТО значний інтерес. Він також додав, що Естонія і надалі підтримуватиме Україну в її євроатлантичних прагненнях.

Створення кібервійськ в Україні

Як відомо, для протидії кіберзагрозам в Україні вже відкрили КІБЕРЦЕНТР UA30, діяльність якого спрямована на захист державних інформаційних ресурсів, об'єктів критичної інформаційної інфраструктури та українського кіберпростору в цілому. КІБЕРЦЕНТР UA30 створили на базі Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України. Його "ядром" є урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України (CERT-UA).

Серед основних функцій CERT-UA - реагування на кіберінциденти і дослідження цифрових даних, інформування про кіберзагрози і вразливості, дослідження шкідливого програмного забезпечення, обмін даними про кіберінцідентах. З початку 2021 роки команда опрацювала вже майже 400 серйозних інцидентів.

Що відомо про Об'єднаний центр по кіберобороні НАТО

Центр CCDCOE заснували 7 країн. Він має акредитацію в Альянсі, але формально не входить в цю структуру. Поки в Центрі 20 учасників - 17 членів НАТО і 3 країни-партнера.

Робота Об'єднаного центру по кіберобороні НАТО сфокусована на 3 головних напрямках - дослідження, тренування і навчання. У ньому працюють представники урядів країн-учасниць, цивільні і військові співробітники.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?