Ukraїner показав історію священника, який вирішив переїхати з Німеччини до України
Категорія
Культура
Дата публікації

Ukraїner показав історію священника, який вирішив переїхати з Німеччини до України

Ukraїner показав історію священника, який вирішив переїхати з Німеччини до України
Джерело:  Ukraїner

Цьогоріч влітку команда медіапроєкту Ukraїner вперше провела експедицію за кордоном, щоб дізнатися більше про українську спільноту у Німеччині. Її результатом стала серія історій під назвою "Країна ззовні".

Героєм однієї з таких історій став священник Богдан Пушкар, який протягом 20 років опікувався греко-католицькою парафією св. Миколая, що стала центром об’єднання українців у баварському місті Бамберг у Німеччині. Його родина постраждала від операції "Вісла", сам Богдан народився в Польщі, а згодом переїхав до Німеччини, де завершив навчання у духовній семінарії, передає ONLINE.UA з посиланням на сайт Ukraїner.

У Німеччині отець Богдан разом з іншими представниками діаспори найбільше хотів плекати і підтримувати українську культуру, щоб мати змогу передати її нащадкам.

"Для нас було ясно, що доля України буде вирішуватись в Україні, але потрібно було максимально зберегти для дальших поколінь оті надбання: літературу, історію. Я вважаю, що ми як українці повинні бути послами української культури, українських інтересів в тій же Німеччині, поважаючи, закони, культуру, звичаї цього народу, серед якого ми живемо", — говорить в історії Ukraїner Богдан Пушкар.

Варто звернути увагу на те, що починаючи ще з 1990-х років, отець Богдан збирав по всій Німеччині гуманітарну допомогу для України, передавав обладнання в українські лікарні, навчальні заклади та з 2014 року — у зону бойових дій. Священнику вдалося згуртувати навколо парафії українську громаду та заохотити парафіяльне студентство створити громадську організацію. Навесні 2020 року Богдан Пушкар отримав статус закордонного українця та планує переїзд на свою історичну батьківщину.

Нагадаємо, що Ukraїner — це волонтерський медіапроєкт, який у дослідницьких експедиціях відкриває справжню, несподівану, цікаву та автентичну Україну. До роботи над проєктом залучено понад 300 волонтерів, а матеріали Ukraїner виходять десятьма мовами.

Експедицію Німеччиною реалізовано у співпраці з ГО «Ательє культури та спорту» разом з Фондом «Пам’ять, відповідальність і майбутнє» (EVZ), програмами «MEET UP! Німецько-українські зустрічі молоді» та «Культура для змін» за підтримки Українського культурного фонду.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що медіапроєкт Ukraїner представив відео "Explore Ukraine!", орієнтоване на іноземців.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?