Україні пора видихнути: з'явився важливий прогноз по Трампу і Путіну
Категорія
Світ
Дата публікації

Україні пора видихнути: з'явився важливий прогноз по Трампу і Путіну

Україні пора видихнути: з'явився важливий прогноз по Трампу і Путіну

Україні не варто переживати через те, що американський президент Дональд Трамп буде вести проросійську політику, адже  його призначення говорять про те, що в США скептично налаштовані по відношенню до Росії.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на статтю екс-секретаря РНБО, радника президента Петра Порошенка Володимира Горбуліна для  Дзеркала тижня.
"На даному етапі нова адміністрація 45-го президента США як і раніше залишається "темною конячкою", але певна канва озвучених пропозицій знаходить свою логіку. Наприклад - в частині оголошених призначень: схоже, що Трамп, конструюючи нову модель влади в США, збирається виконувати в ній функцію миротворця, стримуючого "яструбів". принаймні, три ключові особи в новій адміністрації (майбутній міністр оборони, керівник Центрального розвідувального управління США і віце-президент США) досить скептично налаштовані по відношенню до Росії. Позиція нового глави Держдепартаменту двояка і буде залежати повністю від того, які пріоритети визначить йому сам Д. Трамп. Фактично мова йде про вибудовування системи стримувань і противаг, коли явні поляризовані позиції окремих членів кабінету будуть ускладнювати їм пошук спільних рішень, що буде вимагати посередницької ролі президента", - зазначає він.
Радник президента заявив, що лише частково розділяє "ті надмірні тривоги, які є сьогодні у частини експертів щодо нового складу адміністрації президента США".
"З цим складом ми цілком можемо (і повинні) працювати. Інша справа - чи розуміємо ми самі, чого хочемо від цієї адміністрації? А це питання зовсім не пусте. Які наші принципові позиції, яких ми хочемо досягти за підтримки США? Тим більше, що яким би не виглядав епатажним новий президент, все одно є обставини, які він навряд чи зможе змінити і "дати задній хід", в тому числі - за статусом Криму", - вважає Горбулін.
Читайте також: В оточенні Трампа розповіли, навіщо він лякає Європу і хвалить Путіна - Bloomberg
Щодо можливого зняття Трампом санкцій з Росії екс-секретар РНБО підкреслив, що на це Україна прямо навряд чи зможе вплинути.
"Це не означає, що наше зовнішньополітичне відомство не має нічого робити для їх підтримки, але слід розуміти: збереження санкцій можливо при наявності чіткої політичної волі до цього рішення. Дональд Трамп же неодноразово заявляв, що вважає їх малоефективними. З іншого боку: просто скасувати санкції без чітких і видимих ​​поступок з боку Росії він теж не зможе, бо здатися "слабким" президентом йому хочеться ще менше (особливо в умовах, коли демократи стежать за кожним його кроком). Звідси і це розпливчасте формулювання, що найближчим часом санкції зняті не будуть, а там - "видно буде", - пише він.
За його словами, для американо-російських відносин ситуація може виявитися ще складнішою.
"Вдалі російські кібератаки (які з технічної точки зору не були чимось екстраординарним і привели до серйозних політичних наслідків абсолютно з іншої причини) і відсутність на них жорсткої реакції з боку США майже гарантовано спровокує Росію на нові операції по політичній дестабілізації США. Бо, як вчить нас вже український досвід, Путін зупиняється лише там, де отримує різку і жорстку відсіч. І це якраз те, що може зірвати будь-яке зближення між Трампом і Путіним. І Кіссінджер з його "човниковою дипломатією" тут мало чим допоможе. Хотілося б нагадати, що Дж. Буш-мол. теж був налаштований до В. Путіна вкрай конструктивно і доброзичливо. Закінчилося ж це тим, що Х. Клінтон, як новому главі Держдепартаменту США при президенті Б. Обамі, довелося натискати символічну кнопку "перезавантаження" щоб повернути ці відносини на рівень мінімальної адекватної (за тими мірками і в тому міжнародному контексті) співпраці... ", - зазначає Горбулін.
Він також заявив, що залишається вірогідність не пом'якшення позиції США щодо Росії, але радикалізації через пропозицію "відкритої конкуренції".
"До цього налаштовує не тільки "напускний мачізм" лідерів Росії і США, але і проста арифметика: економічні потенціали США і Росії несумірні, а те, що знаходиться під санкціями Росія додатково несе стратегічні втрати. Можна уявити варіант, про який говорять деякі експерти, скажімо в сфері ядерного озброєння: після 2021 року, коли закінчиться термін дії договору СНО-3 Д. Трамп і його адміністрація скористаються цим для глибинної модернізації ядерних озброєнь і нарощування системи ПРО по всьому світу. Росії ж буде запропоновано зробити те ж для забезпечення своєї безпеки. Однак для неабияк обескровленної російської економіки така нова гонка озброєнь може закінчитися драматичним чином. Цікаво, що такий підхід може найактивнішим чином (хоча і не формально) підтримати ЄС, який в результаті може розраховувати на посилення військової присутності США в регіоні, а значить - зменшити тривоги за власну безпеку", - йдеться в статті Горбуліна.


Радник президента додав, що колишній американський лідер Барак Обама ніколи б не пішов на таку ризиковану гру, а ось Трамп - цілком може.
"Заспокійливий" Кіссінджер в команді Трампа - це, звичайно, добре для Росії, але "не Кіссінджером єдиним", як то кажуть - в команді Трампа досить і відвертих "яструбів". Нам всім пора гарненько видихнути, думаючи про нову адміністрацію, і більше зосередитися на українських питаннях. Це не означає, що ми повинні повністю ігнорувати можливий новий зовнішньополітичний курс Трампа, але ставитися до нього варто раціональніше і конструктивніше, акцентуючись лише на те, що для нас дійсно важливо. США залишається найбільшим міжнародним суб'єктом, і від їх рішень залежить дуже багато. Багато, але далеко не все. Можливо, це певний "момент істини". Не стільки для нас, скільки для наших європейських колег. Що пора більше розраховувати на себе", - зазначив він.
Як повідомляв ONLINE.UA,  прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Володимир Путін планує зустрітися з президентом США Дональдом Трампом протягом декількох місяців.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?