Українка розв'язала математичну задачу, над якою билися 400 років
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Українка розв'язала математичну задачу, над якою билися 400 років

Українка розв'язала математичну задачу, над якою билися 400 років
Джерело:  Фокус

Киянка Марина В'язовська, яка зараз працює в Гумбольдтському університеті Берліна, разом з колегами змогла розв'язати задачу в галузі комбінаторної геометрії, вперше поставлену ще в 1611 році.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Фокус.
Співавторами частини відкриття є киянин Данило Радченко, Стівен Міллер і Абінаве Кумару.
Марині вдалося ефективно розмістити сфери, які для наочності можна уявити собі як тенісні м'ячі, в 8-ми і 24-хвимірному просторі - так, щоб вільного місця залишилося менше всіх можливих варіантів.
Математики вивчають проблему розміщення сфер в тривимірному просторі ще з 1611 року, коли Йоханнес Кеплер припустив, що найлегший спосіб упакувати однакові сфери в просторі - це піраміда.
Саме такі фігури з апельсинів ми бачимо на прилавках продавців овочів. Незважаючи на те, що проблема нібито здавалася простою, вона не була вирішена до 1998 року, коли Томас Хейлз з Піттсбурзького університету нарешті довів припущення Кеплера на 250 сторінках математичних аргументів з комп'ютерним моделюванням.
Марина В'язовська вчилася в Києві, спочатку в ліцеї №145, потім - на механіко-математичному факультеті Київського національного університету Шевченка.
"Зміст мого відкриття дошкільнятам, напевно, не поясниш. Простіше з тими, хто вивчав геометрію в школі і знає, що таке декартові координати. Для того, щоб описати точку на прямій, нам знадобиться одне число, щоб задати координати точки на площині - два числа, а в просторі - три. Але можна брати і не три числа, а чотири, вісім або більше. Наприклад, двадцять чотири числа зададуть вам координати точки в 24-вимірному просторі", - розповідає вчений.
Відкриття Марини і колег має практичне значення, адже, за її словами, упаковки сфер в багатовимірних просторах використовуються для поліпшення передачі сигналу.
"Моє відкриття - не осяяння і не випадковість. Про те, що існує таке завдання, я знала давно. Наукова стаття, в якій запропонований метод для доказу оптимальності цієї 8-мірної решітки, була написана ще в 2003-му", - також розповіла Марина.
Після того, як український вчений написав функцію для розмірності 8, стало зрозуміло, що схожою буде і функція для розмірності 24.
"Генрі Кон, один з двох співавторів тієї самої роботи, написаної в 2003 році, запропонував мені, своїм колегам Стівену Міллеру, Абінаве Кумару, а ще - киянину Данилу Радченку попрацювати над 24-мірним випадком - поки цього ніхто інший не встиг зробити. З Данилом, до речі, ми колись починали працювати над цим же завданням, але ті підходи, які ми використовували спочатку, не надто працювали. Тому він переключився на інші проекти. А я продовжила битися над 8-мірними упаковками", - робить висновок автор відкриття .
Після тижня інтенсивних обчислень команда вчених перевірила припущення на комп'ютері - і воно підтвердилося. Виникли деякі нюанси, але в цілому можна сказати, що один і той же метод спрацював двічі.
Нагадаємо, учені говорять, що вони нарешті виявили гравітаційні хвилі - коливання в тканині простору-часу, отримані шляхом прискорення масивних тіл, відповідно до загальної теорії Альберта Ейнштейна.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?