Українські підлітки намалювали комікс про волонтерів-супергероїв
Категорія
Культура
Дата публікації

Українські підлітки намалювали комікс про волонтерів-супергероїв

Українські підлітки намалювали комікс про волонтерів-супергероїв
Джерело:  online.ua

Українські старшокласники намалювали супергеройський комікс, у якому людьми з надможливостями виступають сучасні українські волонтери. Комікс, що має назву «Смілива шістка» створено в рамках молодіжної ініціативи #ВліпиЗаСебе, яка реалізується освітньою фундацією GoGlobal.

Джерело: online.ua

Сюжет коміксу розповідає про Україну — сонячну країну, де живуть щасливі й усміхнені люди. Проте Україна має сусіда, країну Козляндію, де в тотальних злиднях живуть кацапи — люди-цапи з тілом людини й козлячими головами.

Вони живуть у темряві й ненавидять усіх, хто живе зі світлом. Бо тільки в темряві не видно, які вони всі гидкі й потворні істоти. І вони запускають над Україною безліч чорних-пречорних дронів, які затуляють сонячне світло. Сонячну Україну вкриває суцільна темрява.

 Головні герої Ромчик і Яринка хочуть провідати свою Ба, яка живе на іншому кінці міста. Але як дістатися через річку, коли немає світла та не ходить транспорт? Тільки пішки.

Подолати шлях їм допомагає собачка Куля, яка веде їх незамінованими стежками, пан Притулюк, який оголошує збір на човен, який має швидко доставити всіх на інший берег Дніпра, пан Клопотюк, який підгодовує героїв смаколиками, та співачка Сусанна, чий чарівний голос здатен заморозити зло.

Текст коміксу написала дитяча письменниця Маша Сердюк, авторка біографічних нарисів про життя відомих людей для дітей та низки дитячих гастрономічних книжок.

 «Цей комікс — певна дитяча рефлексія з приводу того, що зараз відбувається в Україні. Спроба показати дитячими очима, що зло не є абсолютною величиною, його завжди можна здолати. А сонце завжди знайде спосіб пробитися своїми промінчиками крізь морок і темряву», — каже Маша.

Що стосується персонажів, у яких можна вгадати Сергія Притулу, Євгена Клопотенка, співачку Джамалу та пса Патрона, організатори ініціативи #ВліпиЗаСебе кажуть, що свідомо підібрали героїв, які є впізнаваними й популяризують ідею волонтерства серед молоді.

«Волонтери, як і наші захисники на передовій, стали справжніми супергероями нашого часу. Діти захоплюються й рівняються на таких людей. Цей комікс — певна шана й подяка усьому волонтерському руху, який робить неоцінимий внесок у нашу перемогу», — пояснює Тетяна Коврига, директорка освітньої фундації GoGlobal.

«В дітей паралельно з навчанням була можливість попрацювати над реальним проєктом: створити комікс про актуальні події сьогодення. Наприклад, прототипом для собачки Кулі був відомий пес Патрон. Діти були задоволені результатом своєї праці», — каже викладачка підліткового акселератора Ampli Ганна Москвіна, яка була кураторкою цього творчого співробітництва.

 Самі ж підлітки стверджують, що робота над коміксом була дуже цікавою та веселою, але водночас і дуже стресовою, оскільки треба було працювати в команді, що стало певним викликом для школярів і важливим досвідом, який стане в пригоді в майбутньому.

«Робота над цим коміксом була можливістю навчитися працювати з реальним проєктом та командою, — каже одна з авторок коміксу, школярка Анастасія. — Щодо персонажів, то головним джерелом натхнення для мене були мої товариші по команді та друзі. Наприклад, на образ Ромчика надихнув Мирослав — це той студент, який намалював Кулю, прототип пса Патрона. Щодо Яринки, то вона в основному була списана з моєї подруги».

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?