Українські вчені довели ефективність стовбурових клітин в лікуванні коронавіруса
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Українські вчені довели ефективність стовбурових клітин в лікуванні коронавіруса

Українські вчені довели ефективність стовбурових клітин в лікуванні коронавіруса
Джерело:  online.ua

В Україні вперше провели дослідження лікування коронавіруса стовбуровими клітинами. Клітинна терапія виявилася ефективною - мезенхімальні стовбурові клітини дозволили знизити рівень запалення навіть у тих пацієнтів, які переносили ковід у важкій формі, з двобічною пневмонією та сатурацією нижче 93%. Крім того, що стовбурові клітини придушили цитокіновий шторм, вже через тиждень після їх введення у пацієнтів почали відновлюватися уражені ковідом легені. Порівнявши ці результати зі станом пацієнтів, які проходили лікування затвердженими МОЗ методами, українські вчені прийшли до висновку, що метод застосування стовбурових клітин є не тільки безпечним, але й ефективним - у пацієнтів не тільки скорочується період одужання, а й знижуються ризики розвитку фіброзу легенів. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на оприлюднені дані Інституту молекулярної біології і генетики.

У дослідженні лікування коронавіруса стовбуровими клітинами брали участь 13 пацієнтів у віці 36-73 років. У всіх них ковід протікав у важкій формі. Через тиждень після введення стовбурових клітин чотири пацієнти повністю одужали, а через 24 тижні комп'ютерна томографія показала, що у 12 респондентів практично відновилися легкі. При цьому в контрольній групі пацієнтів з 15 осіб, які не отримували клітинну терапію, одна людина померла, а у 7 пацієнтів з'явилися ознаки фіброзу легенів через 8 тижнів після традиційного лікування.

"Ці дані дозволяють стверджувати, що на сьогоднішній день застосування мезенхімальних стовбурових клітин є перспективним методом боротьби з фіброзним переродженням тканини легенів внаслідок пневмонії, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2", - констатував старший науковий співробітник Інституту молекулярної біології і генетики НАНУ, кандидат біологічних наук Володимир Шаблій, який керує дослідженням "Вивчення стану дихальної, серцево-судинної та імунної систем у хворих з пневмонією COVID-19 після трансплантації кріоконсервованих алогенних мезенхімальних стовбурових клітин".

У ІМБГ пояснюють, що мета дослідження полягає в порівнянні ефективності клітинної терапії ковіда і лікування коронавіруса фармакологічними препаратами, які затвердив МОЗ. В ході дослідження пацієнтам тричі ввели по 1 млн мезенхімальних стовбурових клітин на 1 кг ваги. Клітинні препарати були виготовлені біотехнологічною лабораторією Інституту клітинної терапії відповідно до міжнародних стандартів. Дослідження триває, спостерігати за пацієнтами будуть протягом року, після чого вчені зможуть отримати повноцінні дані про ефективність клітинної терапії для лікування коронавіруса.

"Ми повинні порівняти результати ефективності застосування стовбурових клітин з методом лікування, затвердженим протоколом МОЗ. Дані спостереження на двадцять четвертому тижні після введення дозволяють зробити висновок, що метод застосування стовбурових клітин є не тільки безпечним, не спостерігалося жодних небажаних явищ, а й ефективним як в швидкості одужання пацієнтів, так і в попередженні розвитку фіброзу легенів", - підсумував Шаблій.

Важливо відзначити, що дослідження ефективності стовбурових клітин в лікуванні коронавіруса і відновленні пошкоджених ковідом легенів проводяться в багатьох країнах світу. Вчені та провідні експерти в області клітинних біотехнологій вже довели, що мезенхімальні стовбурові клітини мають властивість ефективно відновлювати пошкоджені тканини і модулювати потрібну імунну відповідь організму. Клітинна терапія дозволяє ефективно і безпечно лікувати багато серйозних захворювань, як цукровий діабет 2 типу, аутоімунні захворювання, пошкодження спинного мозку, аутизм, ДЦП, остеоартроз, розсіяний склероз. Як показують останні дослідження, стовбурові клітини також ефективні і в лікуванні ковіда.

Раніше ONLINE.UA публікував результати досліджень лікування стовбуровими клітинами коронавіруса в світі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?