Українські журналісти та фотографи створять фотоархів війни України з Росією
Категорія
Україна
Дата публікації

Українські журналісти та фотографи створять фотоархів війни України з Росією

Українські журналісти та фотографи створять фотоархів війни України з Росією
Джерело:  online.ua

Команда українських журналістів та фотографів розпочала роботу над створенням цифрового фотоархіву російського-української війни, який отримав назву Ukrainian Warchive . Його головні цілі — підтримати фоторепортерів, які висвітлюють жахи воєнних дій, ризикуючи власним життя, а також задокументувати докази воєнних злочинів армії РФ.

Джерело: Заборона

Ukrainian Warchive: що це за проєкт

Ukrainian Warchive — проста у використанні інтерактивна платформа, яка дає можливість зберігати важливі свідчення про вторгнення РФ, створювати надійне джерело матеріалів для медіа, громадських організацій та розслідувачів.

Варто звернути увагу на те, що читачі зможуть легко і швидко шукати у великій колекції фотографій за датою, місцем, автором та темами.

Ініціаторами проєкту виступили українські фотографи Міша Педан та Еміне Зіятдінова, а також співзасновниця Заборони Катерина Сергацкова та співзасновник Bird in Flight Євген Сафонов.

Поля поблизу Слов’янська, Донбас, Україна, червень 2022 року. Супутникове фото Maxar

Сьогодні ми спостерігаємо не лише те, як російські ракети намагаються зруйнувати українські міста, а й те, як на рівні офіційної пропаганди російська диктатура перекручує, намагається стерти історію. Вона заперечує існування української культури як такої. Ідея нашого архіву в тому, щоб зберегти фотосвідоцтва війни, вже зараз, разом із історіями їх створення, — пояснив Міша Педан.

Фото зроблено російським військовим у квартирі громадянина України на Polaroid. Київська область, Україна, березень 2022 року

Автори проєкту також звертають увагу на те, що станом на 29 червня 2022 року відомо про 33 випадки загибелі журналістів на цій війні, вісім з них були вбиті під час виконання своєї роботи. Саме тому вкрай важливо підтримати професійних фотографів та журналістів, які відважно висвітлюють події в Україні і часто ризикують своїм життям.

Солдат полку «Азов» стоїть на руїнах металургійного заводу «Азовсталь» під час його облоги в Маріуполі, Україна, травень 2022 року. Фото: Дмитро Козацький

Розробку проєкту підтримали Шведський інститут та Фонд Хассельблад, який, зокрема, вручає одну з найпрестижніших у світі премій у галузі фотографії The Hasselblad Foundation International Award in Photography. Окрім цього творці Ukrainian Warchive розраховують залучити додатковий інтерес до роботи українських фотографів з боку інших світових медіа, фондів та інституцій, - йдеться в матераіалі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?