Українських льотчиків можуть тренувати на F-16 у Румунії
Категорія
Світ
Дата публікації

Українських льотчиків можуть тренувати на F-16 у Румунії

Українських льотчиків можуть тренувати на F-16 у Румунії
Джерело:  online.ua

Західні країни розглядають Румунію як можливе місце для навчання українських пілотів керувати винищувачами F-16.

Джерело: Politico

Румунію розглядають як майданчик для тренування українських пілотів

Група країн працює над узгодженням контракту на проведення підготовки літаків на майданчику в Румунії. Про це видання повідомили анонімні джерела, які знайомі з угодою.

За словами джерел, навчання проводити буде компанія Lockheed Martin, яка будує F-16.

Військово-повітряні сили Румунії мають парк із 17 уживаних F-16, придбаних у Португалії, і купують додаткові 32 літаки у Норвегії. Також нещодавно Бухарест схвалив план закупівлі більш досконалого літака F-35.

Нідерланди та Данія очолюють багатонаціональну навчальну роботу, але партнери ще не вирішили питання, які країни нададуть літаки, необхідні для навчання.

Європейські чиновники не спростовували навчання українців в Румунії

Європейські чиновники не стали ні підтверджувати, ні спростовувати, що пропозиція про навчання українських пілотів у Румунії обговорюється.

Представник міністерства оборони Нідерландів сказав, що партнери працюють над створенням навчального центру F-16 у Східній Європі. Але дискусія про те, яка країна пожертвує літаки, ще не вирішена.

Представник Lockheed вказав, що фірма готова навчати українських пілотів для польотів і обслуговування F-16, щойно західні країни погодяться надіслати їх.

Про постачання F16 зараз не йдеться. Ми дуже наполегливо працюємо над тим, щоб якнайшвидше розпочати підготовку F-16 [з Данією для підготовки українських] пілотів. Доставка потребує окремого процесу прийняття рішень, – сказав речник.

Виконуючий обов'язки міністра оборони Данії Троелс Лунд Поульсен заявив, що сподівається представити «концепцію» навчання вчасно до саміту НАТО у Вільнюсі в липні, і що навчання розпочнеться цього літа.

Разом із Данією та Нідерландами до навчальної коаліції також входять Велика Британія, США, Португалія, Норвегія та Бельгія.

Українські пілоти спочатку пройдуть базову підготовку та мовний курс під наглядом Великої Британії, перш ніж розпочати навчання на літаках.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?