Український «Нафтогаз» звернувся з пропозицією до «Газпрому»
Категорія
Економіка
Дата публікації

Український «Нафтогаз» звернувся з пропозицією до «Газпрому»

Український «Нафтогаз» звернувся з пропозицією до «Газпрому»
Джерело:  online.ua

НАК «Нафтогаз» пропонує російському «Газпрому» укладати свопові контракти на постачання газу. Це може стати альтернативою транзиту на випадок, якщо «Газпром» відмовиться підписувати новий транзитний договір з Україною.

Як повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Facebook головного комерційного директора «Нафтогазу» Юрія Вітренка, пропозиція НАК є відповіддю на вчорашню заяву члена правління «Газпрому» Сергія Кузнєца, в якій він пояснив відмову російського монополіста укладати новий договір тим, що в Україні, нібито, є проблеми з регулятором та відокремленням газотранспортного оператора.

«У нас дійсно є проблеми з Регулятором та відокремленням газотранспортного оператора. Регулятор був створений у неконституційний спосіб, до нього немає належної довіри, і нормативні акти, які він приймає, не повністю відповідають європейським правилам. Газотранспортний оператор поки теж не є відокремленим за європейськими правилами», – пише Вітренко.

В той же час, продовжує директор НАК, «само по собі це не виправдовує позицію «Газпрома».

«Саме через небажання «Газпрома» вносити зміни в поточний транзитний контракт ми не змогли до цього часу відокремити оператора», – додав Вітренко.

Виправити цю ситуацію дозволить «ретельно продуманий план, який допоможе забезпечити відповідність європейським правилам після закінчення дії поточного контракту, тобто з 1 січня 2020 року, коли мав би вступити в дію новий контракт».

Тобто, якщо «Газпром» не хоче брати на себе ризики, пов’язані з українським регулятором та оператором газотранспортної системи (а за європейськими правилам саме оператор та національний регулятор мають відповідні повноваження встановлювати/міняти тарифи і інші суттєві умови контракту), то «Нафтогаз» готовий взяти ці ризики на себе, пояснює Юрій Вітренко.

«Ми пропонуємо «Газпрому» укласти з «Нафтогазом» контракт не на послуги транспортування, а на «своп» газу», – заявив директор НАК.

На практиці це виглядатиме наступним чином: «Газпром» передає «Нафтогазу» на кордоні України певний обсяг газу, а «Нафтогаз» буде передавати такий же самій обсяг газу на кордоні України з ЄС. Точність передачі буде підтверджуватися суміжними операторами (Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії).

Нагадаємо, що вчора «Газпром» запропонував Україні поставки газу, але поставив одну неприйнятну умову.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?