Український олігарх спробував виправдатися за скандальний заклик: в мережі скепсис
Категорія
Політика
Дата публікації

Український олігарх спробував виправдатися за скандальний заклик: в мережі скепсис

Український олігарх спробував виправдатися за скандальний заклик: в мережі скепсис
Джерело:  online.ua

Український олігарх Віктор Пінчук опублікував повну версію своєї скандальної статті для Wall Street Journal в колонці на «Українській правді» з заголовком "Без назви", в якій він також прокоментував і доповнив статтю в рамках відповіді на таку, що обрушилася на нього, критику.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на « Українську правду ».
«Не відмовляюся від своїх тез, хочу тільки пояснити їх. У тому числі і тому, що в обговоренні мені приписують те, чого я не говорив», - пише Пінчук.
За його словами, редакція WSJ орієнтувалася на те, що цікавить американського читача, і скоротила оригінальний текст моєї статті більш ніж наполовину.
«Більш того: у мене вона називалася (в перекладі) "Нова стратегія для України в мінливому світі: внесок заради досягнення миру і захисту нашої свободи". Але вже в публікації я побачив, що WSJ перейменувала її в "Україна має піти на болісні компроміси заради миру з Росією". Це неточно, тому що більшість компромісів, які я пропоную, звернені до наших партнерів на Заході», - продовжив Пінчук.

Читайте також: Відповідь Пінчуку на примирення з Росією: Порошенку дали важливу пораду
«Тому я буду повертатися до того, що не ввійшло в надрукований варіант», - додав він.
«Чи хотів би я бачити сьогодні Україну членом ЄС? Однозначно - так. Сьогодні велика частина членів Євросоюзу не тільки не хоче бачити Україну в ЄС, але навіть не готова позначити для нас таку перспективу на майбутнє. Наполягаючи зараз на перспективі членства, ми тільки послаблюємо позиції наших друзів в Європейському Союзі. А заодно створюємо всередині нього чергову лінію розколу», - пише Пінчук.
За його словами, українці повинні будувати країну за європейськими принципами і в повній відповідності з європейськими стандартами.
«Будівництво сьогодні України за європейськими стандартами діаметрально розходиться з російськими мріями про нас як про failed state (державу-невдаху)», - продовжує Пінчук.
При цьому олігарх вважає, що Україна тимчасово повинна відмовитися від обох прагнень. Українська держава «полегшить життя» Євросоюзу, якщо відмовиться поки вступати в його ряди, впевнений Пінчук.
«Наполягаючи зараз на перспективі членства, ми тільки послаблюємо позиції наших друзів в Європейському Союзі. А заодно створюємо всередині нього чергову лінію розколу», - пише олігарх.
Читайте також: Акела промахнувся: скандальна стаття Пінчука отримала нову оцінку в США
Як компроміс з ЄС Пінчук бачить ряд вимог, яких Україна повинна домагатися від Європи:
«- Більш суттєвої фінансової допомоги і серйозної підтримки економіки України; - Більш рішучих кроків по зближенню України з Європейським Союзом (наприклад, в цьому випадку "безвіз" у нас вже давно б був, ратифікація Угоди про асоціацію йшла б значно простіше і швидше і так далі); - Більш проукраїнську позицію ЄС у всіх можливих форматах обговорення мирного врегулювання; - Абсолютної принциповості в питанні продовження санкцій проти Росії за відсутності прогресу в мирному процесі», - пише Пінчук.
Необхідність відмови від членства в НАТО Пінчук пояснює зростанням ймовірності «військового конфлікту з Росією з серйозними шансами переходу в третю світову війну». Тут він також пропонує вимагати від західних партнерів допомоги в обмін на відмову від членства.
Також український олігарх назвав «брехнею» трактування його призову «відмовитися від принципу територіальної цілісності країни». Йдеться про статус Криму.
«При тому, що ми залишаємося на своїй позиції, що Крим є частиною України і повинен бути повернений, він не повинен стати перешкодою на шляху рішення, яке покладе край війні на сході на справедливій основі», - написав Пінчук.
При цьому він додав, що озвучив те, «про що думають, але мовчать багато».
У той же час коментатори на УП досить скептично поставилися до спроб Пінчука виправдатися.
ШЛАКОБЛОК: «Нашою помилкою було б вважати, що у нас є гарантії успішного результату. У наших силах допомогти лідерам Заходу їх досягти. В обмін на їхню допомогу в досягненні наших цілей. Тоді уявлення Європи про Україну почне змінюватися на краще. І ось тоді можна буде ставити питання про перспективу членства». Про що це? Просто так? Для кількості слів? Чому не наводиться первородний текст на підтвердження цього, а пишеться нова стаття з такими фразами? Як потрібно багато говорити, коли нема чого сказати! Після такої розповіді я відчув, що мене згвалтували.
ПЕТРО ОБУХОВ: З питання НАТО теж написана дурість. Вступ до НАТО - це не просто підписання якогось папірця між урядами. Це довгий процес, який включає в себе повне переобладнання і перенавчання всього війська. Всі протоколи зв'язку повинні стати сумісними зі стандартами НАТО, всі навіть бензозаправні люки в автомобілях повинні стати натівськими і т.д. Це складний багаторічний процес, за яким ми, на щастя, вже два роки йдемо і ще років 5 йтимемо, перш ніж взагалі зможе бути підняте питання про саме вступ України в НАТО. І зупиняти цей процес не можна, хоча можна і не подавати прямо зараз заявку (чого ми і не робимо щось, так що в чому взагалі питання?)
СВЕТУЛЁК: Не відмиєтеся вже.
Як повідомляв ONLINE.UA, постійний представник України в Раді Європи Дмитро Кулеба сім'ю тезами прокоментував резонансну статтю українського олігарха Віктора Пінчука в Wall Street Journal, де він закликав віддати Росії Крим і заморозити конфлікт на Донбасі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?