Український синдром: в чому феномен стійкості українців – Свідомі про несвідоме
Категорія
Україна
Дата публікації

Український синдром: в чому феномен стійкості українців – Свідомі про несвідоме

Український синдром: в чому феномен стійкості українців – Свідомі про несвідоме
Джерело:  online.ua

Чому українці не бояться ядерного удару і реалістичніше сприймають війну, ніж європейці та американці обговорили новому випуску циклу етерів «Свідомі про несвідоме» на ютуб-каналі online.ua доктор психології Василь Мосійчук, академік Української академії наук Віталій Луньов та професор нейропсихології Богдан Ткач.

Джерело:  «Свідомі про несвідоме»

Василь Мосійчук зазначив, що всі бачать, як весь світ боїться ядерного шантажу путіна, навіть Ілон Маск. Всі дуже переживають, що хтось не полетить в космос.

Давайте зразу скажемо Ілону Маску, що звертатись треба не до українців, а до Китаю, Індії, які з путіним контактують і можуть сказати йому: "Ти що, хочеш наш всіх вбити?" Я не думаю, що Китай чи Індія хочуть померти. Ілона Маска десь трошки злякали. Він, як і всі люди, дуже талановитий в одному, але не талановитий в психології буття. Не може путін нанести удар, щоб знищити весь світ. Йому не дасть цього зробити ні Китай, ні Індія. Українці все свідомо розуміють, ми розуміємо, що може бути тактичний ядерний удар, на 4, 5, 10 км. Ми розуміємо, що можемо загинути, але ми не боїмося.

Доктор психології підкреслив, що його колеги знають про в’єтнамський чи афганський синдром, а з українцями це щось нове.

Психологам цікаво, звідки в українців такий героїзм, що вони не бояться ядерного удару. Хоча всі розуміють, що та чи інша частина спільноти може ніколи не прокинутися вранці. Але в нас немає такого панічного страху, який є на заході, в Америці.

У чому секрет раціональності українців під час війни

Віталій Луньов зазначив, що зазвичай, перебування в епіцентрі події, війни чи стихійного лиха (а наше лихо це непередбачувана та пролонгована війна), виступає дуже потужним мобілізатором.

Ми значно реалістичніше сприймаємо те, що відбувається, ніж люди, які знаходяться десь далеко. Згадайте, коли 10 жовтня завдали ракетного удару по Києву, скільки було дзвінків від родичів, знайомих з решти регіонів України. В них може ще і гірше було, але те, що вони не знаходяться в тому ж часі, як і ми, стає приводом для надмірного переживання.

Академік вважає, що Європа чи Америка не звикли до проблем, до відчуття безпеки та небезпеки, як вже звикли українці.

Через це ми більш виважені, раціональні, спокійні. Як казав президент, ми в себе вдома знаходимось, нам немає куди йти. Тому ми не знаємо, що буде далі, живемо одним днем, але живемо продуктивно. Ось в чому наш феномен. Український синдром.

Учасники цього випуску «Свідомі про несвідоме»:

  • Василь Мосійчук, доктор психології, автор наукових робіт, поет

  • Віталій Луньов, клінічний професор психології та клінічного нейропсихоаналізу, член Американської психологічної асоціації, академік Української академії наук

  • Богдан Ткач, клінічний професор нейропсихології, доктор психологічних наук з медичної психології, старший дослідник та лікар

«Свідомі про несвідоме» — це серія психологічних етерів, у якій беруть участь авторитетні фахівці з різних сфер, від психології до міжнародної економіки. Вони не тільки обговорюють найактуальніші теми сьогодення, а й дають поради українцям, як вберегти своє ментальне здоров’я під час війни та після її завершення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?