Українську кераміку визнали світовою спадщиною ЮНЕСКО
Категорія
Культура
Дата публікації

Українську кераміку визнали світовою спадщиною ЮНЕСКО

Українську кераміку визнали світовою спадщиною ЮНЕСКО
Джерело:  online.ua

Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) нарешті оновила список світової спадщини і неочікувано для всіх внесла туди й українську кераміку. Рішення було прийняте на 14-й сесії Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини 12 грудня, повідомляє ONLINE.UA.

В ООН вважають за необхідне поповнити список місцевими промислами, які, на думку фахівців, необхідно зберегти для нащадків. Так, було відзначено Юр'ївський хоровод, який зберігся тільки в кількох селах Білорусі, хорезмский танець-брязкіт з Узбекистану, киргизький ак-Калпак, туркменське килимарство і українську кераміку.

Варто зазначити, що напередодні засідання ЮНЕСКО до столиці Колумбії поїхала делегація з Косова. Україна представила у Боготі традиційну кераміку та переконала експертів внести її до світової спадщини. Наразі відомо, що до делегації приєдналася представниця Національної спілки художників Марія Гринюк, яка пояснила експертам цінність виробів та унікальність їх виготовлення.

"Косів – невеличке гірське місто в Івано-Франківській області, в якому і досі збереглась традиція виготовлення мальовничої кераміки. Технології передались українцям від предків, тому і досі для створення виробів можуть використовувати нетипові інструменти, зокрема, ріг корови чи гусяче перо. Орнамент майстрині обирають, здебільшого, рослинний. Малюнок виконується у трьох кольорах: жовтому, зеленому, коричневому. Обов'язковим є білий фон, адже саме на ньому традиційний орнамент виглядає колоритно та особливо привабливо", - йдеться в повідомленні.


Косівська кераміка

Як створюється косівська кераміка - відео:

Нагадаємо, ще в 2016 році козацькі пісні Дніпропетровської області були внесені в список об'єктів нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?