Українську владу звинуватили в створенні нової схеми для відмивання грошей: з'явилися подробиці і відео
Категорія
Політика
Дата публікації

Українську владу звинуватили в створенні нової схеми для відмивання грошей: з'явилися подробиці і відео

Українську владу звинуватили в створенні нової схеми для відмивання грошей: з'явилися подробиці і відео
Джерело:  online.ua

Узятий за основу Верховною Радою проект закону "Про український культурний фонд" має ознаки корупційного.
Про це в інтерв'ю ONLINE.UA заявила президент Art Ukraine Foundation, колишній керівник "Мистецького арсеналу" Наталія Заболотна.
Заболотна зазначила, що запропонований владою законопроект став альтернативою закону, розробленого ініціативною групою з 18 народних депутатів.
За її словами, законопроект ініціативної групи передбачає фінансування української культури, в тому числі, за рахунок тютюнового, алкогольного та грального бізнесу. Фондом, відповідно, повинна керувати наглядова рада з представників громадськості, вони ж повинні визначити главу фонду. У провладному законопроекті фонд контролює держава, фінансування коштами від шкідливих видів бізнесу не передбачено.
"Вони взяли зародок нашої ініціативи, що гроші повинні розподілятися на грантових, конкурсних засадах, але вилучили звідти фінансування з відсотків від шкідливих для суспільства видів бізнесу... Ініціатори провладного законопроекту навіть не стали пояснювати, навіщо переводити фінансування фонду на держбюджет", - пояснила Заболотна.
"Наш закон передбачає відкриту наглядову раду, яка б на дві третини складалася з делегованих депутатськими фракціями представників громадськості, - людей, яким депутати довіряють. Наглядова рада сама би вирішувала, кому бути головою, обирала би директора фонду. У варіанті фонду від влади половину ради визначають президент і Міністерство культури. Керівник призначається міністром культури, наглядову раду теж погоджують з ним. Проекти стверджує міністр, і він лобіює фінансування", - додала вона.

Читайте також: Гройсман розлютився на антикорупціонерів і розвеселив мережу
"Ми маємо всі корупційні ознаки. Це чорна схема, фінансування не прописано, тому щороку перед "бюджетною ніччю" міністр повинен піти і вступити в "договорняки" з усіма, хто розподіляє бюджет. Зараз міністр - креатура "Блоку Петра Порошенка", а якщо міністр буде за квотами представляти опозиційну партію, то йому не дадуть фінансування", - зазначила президент Art Ukraine Foundation.


Заболотна процитувала думку одного з авторів альтернативного законопроекту нардепа Євгена Рибчинського: "Це офшор для Міністерства культури, яким будуть користуватися можновладці!"
Подробиці читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: В Україні готуються легалізувати гральний бізнес і створити "чорну схему" для Мінкульту - Наталія Заболотна

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?