Українців попереджають про загрозу хімічних атак збоку окупантів
Категорія
Україна
Дата публікації

Українців попереджають про загрозу хімічних атак збоку окупантів

Українців попереджають про загрозу хімічних атак збоку окупантів
Джерело:  online.ua

Представники Центру протидії дезінформації при РНБО попереджають українців про підготовку російськими окупантами хімічних атак в Україні.

Джерело: Telegram-сторінка  Центру

Окупанти планують влаштувати хімічні атаки в Україні

Зокрема, кремлівські пропагандисти та офіційні джерела вже запевняють населення власної країни у підготовці українськими націоналістами до застосування хімічної зброї проти мирного населення.

Канали РФ щодня розповідають своїй аудиторії про міфічні лабораторії, які нібито створюють хімічну зброю в Україні. Наголошуємо, в Україні немає таких лабораторій, - повідомляють представники Центру.

Що робити в разі хімічної атаки

  • Щільно закрити вікна і двері, вентиляційні отвори, димоходи.

  • Заклеїти щілини у вікнах папером або скотчем.

  • Включити ТБ або радіо для отримання інструкцій.

  • Попередити близьких про небезпеку і можливу евакуацію.

При евакуації під час хімічної атаки:

  • Візьміть аптечку.

  • Одягніться так, щоб залишилося якомога менше відкритої шкіри.

  • Використовуйте протигази або ватно-марлеві пов'язки, змочені водою або краще 2-5% розчином питної соди (при ураженні хлором), оцтової або лимонної кислоти (при ураженні аміаком).

  • Залиште приміщення по сходах.

  • Не торкайтеся на вулиці ніяких предметів.

У той же час, повідомляється про масштабні пожежі в районі ЧАЕС. При цьому окупанти не пускали українські пожежні автомобілі до місця гасіння вогню.

Також зазначається, що в Києві та на двох АЕС було виявлено незначне підвищення концентрації цезію в повітрі. Уточнюється, що це не є "істотним приводом для занепокоєння.

Гендиректор МАГАТЕ у спеціальному зверненні висловив готовність про готовність організації направити в Україну експертів і обладнання, щоб допомогти забезпечити безпеку її ядерних об'єктів і "запобігти ризику важкої аварії".

Я особисто висловив готовність негайно приїхати в Україну для укладення такої угоди, яка включала б істотну допомогу і заходи підтримки, в тому числі присутність експертів МАГАТЕ на різних об'єктах в Україні, а також постачання життєво важливого обладнання для забезпечення безпеки, - зазначив Рафаель Маріано Гроссі.

Гендиректор МАГАТЕ наголосив, що необхідність запобігти новій страшній атомній катастрофі стає все більш актуальною з кожним днем.

Раніше сьогодні регулюючий орган України поінформував МАГАТЕ про те, що пожежники намагалися загасити лісові пожежі поблизу Чорнобильської АЕС, де такі спалахи були й у попередні роки. Пожежна команда міста Чорнобиль загасила чотири загоряння, але пожежі тривають. За словами регулятора, місцева пожежна частина в цей час не має доступу до електромережі. Разом з тим станція покладається на дизельні генератори для отримання енергії, для якої потрібне паливо, додав він. На майданчику АЕС, де розташовані об'єкти поводження з радіоактивними відходами, зберігається зовнішнє електропостачання. а словами регулятора, з 15 українських реакторів, розташованих на чотирьох об'єктах, вісім продовжують працювати, в тому числі два на контрольованій Росією Запорізькій АЕС, три в Рівному, один в Хмельницькому і два на півдні України. Персонал на чотирьох діючих станціях працював позмінно по вісім годин, у тому числі і на Запорізькій АЕС, - повідомив Гроссі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?