Українців в Росії обманюють і змушують торгувати наркотиками: названі конкретні приклади
Категорія
Світ
Дата публікації

Українців в Росії обманюють і змушують торгувати наркотиками: названі конкретні приклади

Українців в Росії обманюють і змушують торгувати наркотиками: названі конкретні приклади
Джерело:  online.ua

У Росії вербують українців для  торгівли наркотиками, а в разі відмови займатися протизаконною діяльністю відправляють за ґрати, заявила правозахисниця, координатор громадського проекту "Медійна ініціатива за права людини" Марія Томак.


Про це Томак розповіла в інтерв'ю ONLINE.UA.


«Ця історія почалася влітку 2015 року, коли в організацію "Центр громадянських свобод", де я в той час працювала, звернулася сім'я з Києва. Вони стверджували, що їх син, який поїхав в Росію працювати кур'єром (розвозити книги в інтернет-магазині), опинився за гратами за нібито торгівлю наркотиками», - розповіла Томак.


«Вони стверджували, що 21-річного сина підставили - це було в Петрозаводську, Республіка Карелія», - продовжила правозахисниця.


«З'ясувалося, що він був завербований в Києві через знайомих, йому дали при зустрічі мобільний телефон, квитки на потяг до Москви і якісь кишенькові гроші. З Москви його відправили до Петрозаводська, і вже на другий день його заарештували. Це нетипово, зазвичай, заарештовують за місяць, за два, але, як виявилося, його забрали після того, як хлопець відмовився працювати - коли дізнався, що матиме справу не з книгами, а з наркотиками», - розповіла Томак.


«А це типово: ледь людина вирішує відмовитися від участі в подібній схемі або вискочити з неї - її заарештовують. Про це говорять і родичі затриманих осіб, і молдавські правоохоронці (громадяни Молдови теж часто потрапляли в цю пастку)», - продовжила Томак.


За її словами, за звинуваченням в торгівлі наркотиками, по 228-й статті КК РФ, в Росії знаходяться 33 громадянина Молдови, і близько трьохсот українців.


«Це за офіційною інформацією Міністерства закордонних справ. Росія, всупереч міжнародним домовленостям, нормам міжнародного права, відмовляється давати цю інформацію, так що важко говорити про точну цифру. Ми оцінюємо її до двох тисяч», - пояснила Томак.


«Збирали інформацію по невеликих частках, наприклад, українські громадяни їдуть до сина в СІЗО Бєлгорода і дізнаються, що за подібним звинуваченням там знаходяться ще сорок осіб», - розповіла правозахисниця.


«У великих містах України в метро розвішували оголошення з пропозицією їхати в Росію», - пояснила Томак, відповідаючи на питання про те, як відбувалося вербування.




Більше  читайте на ONLINE.UA: Українців заманюють в Росію торгувати наркотиками, 2 тисячі в тюрмі - правозахисниця

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?