Українця звинуватили у великій фінансовій афері за кордоном
Категорія
Економіка
Дата публікації

Українця звинуватили у великій фінансовій афері за кордоном

Українця звинуватили у великій фінансовій афері за кордоном
Джерело:  online.ua

Українця Олександра Пінчука звинуватили у великій фінансовій афері, яка мало не коштувала Молдові членства в міжнародній страховій системі Green Card. Але сам він це заперечує і має намір відстоювати свою репутацію в суді. ONLINE.UA розбирався в ситуації.
Страхування по-молдавському


Український адвокат Олександр Пінчук має намір судитися з молдавськими ЗМІ, які звинуватили його в виведенні коштів з місцевого бюро автостраховиків (BNAA) в 2015 році, через що Молдову в 2016-му мало не виключили з міжнародної системи страхування водіїв Green Card. «Ми плануємо подавати позов з вимогою про спростування недостовірної інформації», - заявив він ONLINE.UA. При цьому Пінчук не заперечує того, що справді очолював BNAA в минулому році.


Суть спору полягає в наступному. У березні 2016 року низка молдавських ЗМІ (Ziarul de Gardă, AVA.MD, Anticorupţie) опублікували результати розслідування в рамках проекту «Антикорупційна ініціатива Молдова-Україна», в якому звинуватили українця в проведенні ряду банківських операцій з коштами BNAA, через що зникла значна частина цих грошей.


«З 3 до 26 січня 2015 року з рахунків BNAA, яким керував Пінчук, страховим компаніям Asito, Moldasig, Victoria Asigurări і Donaris VIG було переказано €823 тис. Крім цього, були проведені операції з обміну валют на шкоду BNAA», - пишуть журналісти Ziarul de Gardă.


Загалом, за твердженням молдавських ЗМІ, за час керівництва BNAA Олександром Пінчуком, об'єднанню було завдано збитків, що перевищують 30 мільйонів леїв (близько $1,5 млн). В результаті BNAA не змогло внести на бельгійські рахунки гроші в якості обов'язкової гарантії участі Молдови в системі Green Card, і сусідню країну мало не виключили з 1 квітня 2016 року з цієї системи. Якби це сталося, молдавським водіям довелося б купувати страховки «Зелена карта» не в Молдові, а в тих країнах, куди вони в'їжджають, що обійшлося б їм в 2-3 рази дорожче.


Щоб зібрати необхідні кошти і не втратити право участі в системі Green Card, молдавське бюро автостраховиків прийняло рішення підвищити тариф по "Зеленій карті", що призвело до зростання вартості цих страховок.


Чи то в розшуку, чи то ні


Олександр Пінчук, як стверджують молдавські журналісти, став головним фігурантом кримінальної справи з розслідування махінацій з коштами BNAA, яку розслідує молдавський антикорупційний центр та антикорупційна прокуратура. Він був ще в минулому році оголошений в розшук владою Молдови.


Сам українець свою причетність до махінацій з коштами BNAA заперечує: «Зазначені звинувачення на мою адресу безпідставні. За час моєї роботи в бюро (BNAA) нічого з того, про що написано в статті, не відбувалося. Робота бюро здійснювалася в рамках законодавства Молдови», - прокоментував він ситуацію журналісту ONLINE.UA. Тому адвокат має намір через суд вимагати спростування інформації.


За запитом ONLINE.UA, в Національній поліції України повідомили, що ні Олександр Пінчук, ні інші фігуранти справи щодо махінацій в BNAA, включаючи скандально відомого в Молдові бізнесмена В'ячеслава Платона (якого Ziarul de Gardă також назвала причетним до цієї справи), в розшуку на території України не перебувають. «Разом з тим, повідомляємо, що надання інформації щодо досудового розслідування, що здійснюється правоохоронними органами Молдови у кримінальному виробництві, в тому числі в рамках міжнародного співробітництва, суперечить ч. 1 ст. 222 КПК України та чинним для України міжнародним договорам у сфері правової допомоги», - заявив начальник Департаменту інформаційної підтримки і координації Нацполіції України Олександр Замислов.


Натяк українському бюро


Чи отримає скандал на страховому ринку Молдови продовження у вигляді судових розглядів, чи вщухне, залишивши місцевих водіїв без відповідей, покаже час. ONLINE.UA стежитиме за ситуацією.


Але для українських водіїв історія з BNAA може бути цікава. Україна також є членом міжнародної системи Green Card. Гарантійні кошти для цього акумулюються у фонді Моторного (транспортного) страхового бюро України, яке є свого роду українським аналогом молдавського BNAA. Будь-які махінації з коштами фонду МТСБУ теж можуть привести до виключення країни з системи Green Card і зростання вартості і без того недешевих страховок.


Радник гендиректора МТСБУ з питань «Зеленої карти» Володимир Романишин повідомив ONLINE.UA, що ризик повторення молдавської ситуації в Україні зведений до мінімуму. «Тому що питання розміщення і використання гарантійного фонду по "Зеленій карті" в нашому бюро контролює не одна людина, а президія бюро, куди входить цілий ряд страховиків», - пояснив він.


За даними МТСБУ, кошти гарантійного фонду по "Зеленій карті" розміщені в п'яти банках, серед яких три - Укрексімбанк, Ощадбанк і Укргазбанк - належать державі. А Укрсиббанк і ОТП Банк є надійними банками з іноземним капіталом.


Але багато експертів сумніваються в тому, що ситуація з молдавськими страховками не може повторитися в Україні. Основна причина - слабкий контроль з боку держави над гарантійними фондами МТСБУ, де в цілому розміщено близько 1,5 млрд грн коштів по ОСАГО і «Зеленій карті». «Ми, як держрегулятор страхового ринку, не маємо впливу на питання, пов'язані з відрахуваннями коштів до цих фондів, їх розміщенням в банках і виплатами постраждалим в ДТП», - повідомив ONLINE.UA член Нацкомфінпослуг Денис Ястреб.


За його словами, посилити контроль над фондами бюро держава зможе тільки після схвалення нового закону про страхування автоцивільної відповідальності водіїв, проект якого вже підготовлений і поданий до Верховної Ради.


Тетяна Павлюченко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?