Українцям пояснили, кому справді вигідний продаж землі: опубліковано відео
Категорія
Україна
Дата публікації

Українцям пояснили, кому справді вигідний продаж землі: опубліковано відео

Українцям пояснили, кому справді вигідний продаж землі: опубліковано відео
Джерело:  online.ua

Вільний ринковий обіг землі в Україні буде вигідний в першу чергу середньому і малому аграрному бізнесу.
Таку думку в своєму відеоблозі на ONLINE.UA висловив економіст Борис Кушнірук.
«Головними, хто виграє, і кому потрібні ці земельні наділи в 200, 300, 400 гектарів, є маленькі і середні аграрні підприємства», - заявив Кушнірук.
«А для чого воно їм? Великі компанії можуть залучати інвестиції та кредити, виходячи просто з їх розміру. Їм можуть дати невелику суму за кредитами по відношенню до їх активів, і в цьому випадку вони можуть з ними попрацювати. Їм зі значно більшою довірою дадуть якісь фонди у тимчасове користування то обладнання, то техніку, то пальне, якусь сировину тощо. - Все це вони можуть отримати без того, щоб щось залишати в заставу, крім застави обігових коштів», - продовжив Кушнірук.
«Якщо ж мова йде про малі компанії, то у них єдина можливість залучити довгі кредити - це застава. А у них нічого закласти. І якщо у них з'явиться земля, вона стане головним інструментом заставних відносин для того, щоб отримати довгі кредити», - пояснив економіст.
«Тому що якщо великі компанії працюють з масштабами і виграють не стільки від підвищення продуктивності земель, скільки від масштабу використання техніки або площ, то малі компанії можуть виграти тільки за рахунок того, що їх продукція буде зі значно більшою доданою вартістю», - сказав Кушнірук.
«А що це за продукція? Це, в першу чергу, садівництво, це екологічно чиста продукція. І в цьому випадку, для цього їм потрібні часто кредити, причому довгострокові. Наприклад, вам потрібно закласти сад, з якого можна отримати дохід значно більший (з цієї земельної ділянки), ніж з зернових або навіть олійних. Але дохід цей буде тільки через 5-6 років. Тобто потрібен довгостроковий кредит, який можна отримати тільки під заставу чогось», - підкреслив економіст.
«Якщо земля належить їм, то тоді, розбивши такий сад, вони можуть закласти цю землю з цим садом, і це буде давати довіру банкам для того, щоб таких селян можна було кредитувати. Причому завдання полягає в тому, щоб таких ось селянських господарств були тисячі і тисячі в Україні», - пояснив Кушнірук.



Більше  читайте в блозі Бориса Кушнірука на ONLINE.UA Рынок земли: есть простой секрет успеха для Украины

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?