Українцям заборонили виїжджати у Білорусь за внутрішнім паспортом - у чому причина
Категорія
Україна
Дата публікації

Українцям заборонили виїжджати у Білорусь за внутрішнім паспортом - у чому причина

Українцям заборонили виїжджати у Білорусь за внутрішнім паспортом - у чому причина
Джерело:  Укрінформ

У Кабінеті міністрів ухвалили рішення щодо часткового обмеження безвізового режиму з Білоруссю. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Укрінформ.

З 1 вересня українці більше не зможуть виїхати до сусідньої країни завдяки внутрішньому паспорту — лише із закордонним.

Представники уряду звернулися до Міністерства закордонних справ з дорученням проінформувати про рішення білоруську владу.

Нагадаємо, норма про перетин білоруського кордону за внутрішнім паспортом України міститься в Угоді про безвізові поїздки громадян.

Водночас повернутися з сусідньої республіки на батьківщину лише завдяки внутрішньому паспорту українці можуть.

Згідно з пояснювальною запискою постанови, звичайний внутрішній паспорт українця — той, що у вигляді книжечки — має низький рівень захисту. Останнього часу зростає кількість фальшивих документів.

Також на рішення вплинула відсутність англомовної версії паспорта. Без цього неможливо перевірити дані за базами Інтерполу. Сучасний закордонний паспорт стане нібито прискоренням для перетину кордону.

Нагадаємо, нещодавно український уряд ухвалив схоже рішення стосовно Росії. Донедавна українці могли безперешкодно виїжджати до РФ чи білорусі лише з внутрішніми паспортами. Це забезпечували пострадянські договори поміж цими країнами.

Як повідомляв ONLINE.UA, з 1 березня 2020 року українцям заборонили виїжджати в Росію за внутрішніми паспортами — перетинати кордон можна буде тільки по закордонному паспорту з біометричними даними. Нові правила будуть поширюватися і на дітей, які раніше могли виїхати в РФ за свідоцтвом про народження. Нові заборони роз’яснив українцям тодішній керівник МЗС Вадим Пристайко.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?