Українцям загрожує масштабне підвищення тарифів на газ
Категорія
Економіка
Дата публікації

Українцям загрожує масштабне підвищення тарифів на газ

Українцям загрожує масштабне підвищення тарифів на газ

У середу, 27 квітня, Кабінет міністрів може виконати одну з головних вимог МВФ - підвищити тарифи на газ для населення до 100% паритету імпорту.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на матеріал Економічної правди.
Як повідомлялося раніше, підвищення планувалося з 1 квітня цього року до 75% паритету, однак уряд Арсенія Яценюка відклав його на місяць.
"У розпал політичної кризи залишив це непопулярне рішення для наступників. Така собі маленька помста", - саркастично пояснив співрозмовник видання в Мінфіні.
По суті, підвищуючи тарифи до 100%, Кабмін зробить навіть більше, ніж від нього вимагає МВФ.
"Щоб пройти весь негатив одразу і не розтягувати на два роки. Але люди ще не пристосувалися до нинішніх цін. Плюс в цьому році була тепла зима. Я боюся, що ми увійдемо в кризу неплатежів", - повідомив виданню один з членів уряду.
За його словами, питання про підвищення "паритету" - до 75% або 100% - обговорювалося до останнього. Крім того, ціна імпортованого газу знизилася більше і швидше, ніж очікувалося. Тому зараз якраз можливо підвищити внутрішню ціну і при цьому вийти на нульовий фінансовий баланс НАК.
Ще один момент з тарифами безпосередньо стосується субсидій для населення на оплату комунальних послуг. З одного боку підвищення тарифів означає збільшення витрат держбюджету на виплату субсидій. З іншого боку, підвищення ціни призводить до підвищення рівня енергоефективності.
Є очікування, що в цьому році населення масово відреагує на підвищення тарифів в 2014-2016 роках, і почне заощаджувати. Прорахувати цей ефект складно, але в кінцевому результаті зниження споживання може частково нівелювати необхідність збільшення субсидій.
* Паритет імпорту - це ціна імпортного палива плюс ПДВ і плюс вартість транспортування газу. Зараз імпортне паливо коштує $210, а доставка - близько 900 грн.
Раніше повідомлялося, що  Володимир Гройсман визнав, що на посту глави уряду не зможе уникнути підвищення тарифів на газ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?