Україну теж зачепить: економісти змоделювали результати торгової війни між США та Китаєм
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україну теж зачепить: економісти змоделювали результати торгової війни між США та Китаєм

Україну теж зачепить: економісти змоделювали результати торгової війни між США та Китаєм
Джерело:  Bloomberg

Американські економісти Ден Хансон і Том Орлик змоделювали кілька сценаріїв, до яких наслідків може призвести торговельна війна між США і Китаєм. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Bloomberg.

За підрахунками експертів, у випадку повномасштабної торгової війни між США та КНР обсяг світового ВВП в 2021 році може впасти на 600 млрд доларів. І навіть якщо все залишиться на сьогоднішньому рівні, уповільнення економіки все одно не вдасться уникнути. Це станеться вже через два роки, вважають експерти. Зростання американського ВВП сповільниться на 0,2%, Китаю – на 0,5%. Те саме чекає все світове виробництво.

Україна в ході торговельної війни в одного боку виграє, з іншого програє. Світові ціни на нафту та інші енергоносії, очевидно, суттєво знизяться, що для України добре. Але й зросте конкуренція та ринку металопродукції, яка є одним з основних видів українського експорту. Таким чином, валютна виручка компаній-експортерів скоротиться.

Як відомо, на початку цього травня США підвищили мита на китайський експорт на суму 200 млрд доларів – з 10% до 25%. Це рішення американський президент пояснив тим, що представники КНР нібито зірвали переговори з вирішення торгового конфлікту між країнами. Після того, як Трамп доручив торговому відомству почати процес введення мит на практично весь імпорт з Китаю, у Пекіні ввели відповідні мита на американські товари.

Нагадаємо, що за підсумками 2018 року українські банки отримали рекордний прибуток. У НБУ пояснили причину цього результату.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?