Унікальна трансплантація. У Черкасах вперше провели пересадку кісткового мозку дитині
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Унікальна трансплантація. У Черкасах вперше провели пересадку кісткового мозку дитині

Унікальна трансплантація. У Черкасах вперше провели пересадку кісткового мозку дитині
Джерело:  online.ua

У Черкасах вперше провели унікальну трансплантацію кісткового мозку від однієї дитини до іншої. Донором для 10-річної дівчинки став 6-річний брат.

Джерело: Черкаський клінічний онкологічний центр

У Черкасах вперше провели унікальну трансплантацію дитині

10-річній дівчинці пересадили кістковий мозок від молодшого брата.

Дитячу алогенну трансплантацію вперше виконали в регіональній лікарні – Черкаському клінічному онкологічному центрі.

Дівчинку вже виписали з лікарні.

Родина Насті дізналася про її хворобу у грудні 2021 року. Обстежити дитину повноцінно в Черкасах не вдалось через повномасштабне вторгнення.

Сім'я переїхала до Італії, де пробула майже рік. Однак повернулась додому, щоб продовжити лікування.

Донором для Насті став її 6-річний братик Артем, який підійшов за всіма показниками. Пам’ятаю, коли він зайшов до відділення з бабусею, ми запитали, чи знає, чому він сюди прийшов, хлопчик відповів, що прийшов урятувати свою сестру, – розповідає завідувачка Центру дитячої онкології та гематології Оксана Глухарева.

Вона додала, що лише у 30% випадків родич може бути донором кісткового мозку.

Ми спостерігатимемо за її самопочуттям, лабораторними показниками, але основний крок у перемозі над хворобою вже зроблено, – зазначила Оксана Глухарева.

Завідувач блоку трансплантації кісткового мозку Черкаського онкологічного центру Богдан Скульський пояснив, що лише після 2 років активного спостереження можна вважати, що ризики рецидиву мінімальні. Адже недуга пацієнтки – це не злоякісне захворювання крові, а спадкова хвороба.

Операцію проводили за підтримки та консультування лікарів зі столичного "Охматдиту".

6-річну Соломійку з трансплантованим серцем виписали з лікарні

6-річну дівчинку на ім’я Соломія, якій місяць тому пересадили серце, виписали з лікарні. За словами медиків, реабілітація дитини була швидкою.

Соломія стала першою пацієнткою, якій пересадили серце у 6 років.

Після операції дівчинка швидко відійшла від наркозу. Після цього вона одразу попросила склянку води та банан.

У два роки Соломія підхопила вірусне захворювання, серце поступово збільшувалося у розмірах і втрачало властивість перекачувати кров. Єдиним шансом на порятунок була трансплантація. Дівчинці пересадили серце від посмертного донора, 4-річного Юрчика.

Органи Юрчика врятували життя 12-річному Антону, якому пересадили нирки, та 15-річному Дмитрові, якому пересадили печінку.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?