Уперше марсохід NASA створив на Марсі придатний для дихання кисень
Категорія
Технології
Дата публікації

Уперше марсохід NASA створив на Марсі придатний для дихання кисень

Уперше марсохід NASA створив на Марсі придатний для дихання кисень
Джерело:  online.ua

Перший в історії експеримент з виробництва кисню на іншій планеті дав вражаючі результати. Незважаючи на те, що кількість виробленого кисню не така велика, все ж це перший крок до більш масштабного виробництва необхідного для дихання майбутніх поселенців на Марсі ресурсу.

Джерело: Live Science

Уперше марсохід NASA створив на Марсі придатний для дихання кисень

Протягом двох років марсохід Perseverance за допомогою свого приладу MOXIE займався створенням кисню на Марсі з вуглекислого газу, взятого з розрідженої атмосфери Марса.

Вчені з NASA підвели деякі підсумки цього історичного експерименту і заявили про те, що марсохід за весь цей час зміг створити 122 грами кисню. Цієї кількості достатньо для того, щоб доросла людина могла дихати протягом 3 годин, а, наприклад, собака середніх розмірів — 10 годин.

Таким чином, згідно із заявою NASA, є надія на те, що подібні експерименти призведуть до появи більш масштабних установок, які створюватимуть кисень на Червоній планеті і таким чином це забезпечить довготривалу присутність людей на Марсі.

Науковці хочуть використовувати ресурси планети для того, щоб витягувати з них усе необхідне для життя майбутніх поселенців, і насамперед ідеться про кисень. Придатний для дихання кисень марсохід добував за допомогою переробки вуглекислого газу, яким наповнена розріджена атмосфера дуже негостинної для людини Червоної планети.

Марсохід NASA встановив новий рекорд з виробництва кисню на Червоній планеті

Важливий успіх був досягнутий на початку червня завдяки експерименту марсохода з використанням ресурсів кисню на Червоній планеті. У результаті цього експерименту було подвоєно попередній рівень виробництва кисню.

Ми отримали чудові результати. Це був найризикованіший пробіг, який ми робили, — сказав Майкл Хехт, головний дослідник MOXIE.

Зазначається, що MOXIE за 58 хвилин досягла швидкості виробництва приблизно 12 грамів кисню на годину, що є приблизно вдвічі більше, ніж очікувалося.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?