Уряд дозволив виїзд за кордон членам сімей загиблих і зниклих безвісти під час АТО
Категорія
Україна
Дата публікації

Уряд дозволив виїзд за кордон членам сімей загиблих і зниклих безвісти під час АТО

Уряд дозволив виїзд за кордон членам сімей загиблих і зниклих безвісти під час АТО
Джерело:  online.ua

Кабмін дозволив військовозобов’язаним, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час участі в АТО виїжджати за кордон.

Джерело: КМУ

Уряд розширив перелік категорій чоловікам, які можуть виїхати

Такі зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України затвердили на засіданні уряду 11 серпня.

У Кабміні пояснюють, що цей крок допоможе уникнути несправедливого обмеження прав членів сімей осіб, які загинули або зникли безвісти під час безпосередньої участі в АТО (з початку збройної агресії у 2014 року до 30 квітня 2018 року).

Наразі у Правилах зазначено, що час дії воєнного стану право на перетин державного кордону мають, зокрема, “військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, чиї близькі родичі загинули (пропали безвісти) під час участі в здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України” (це періоди 30 квітня 2018 року – 24 лютого 2022 року та з 24 лютого 2022 року).

Проте ці правила не поширюються на військовозобов’язаних громадян, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в АТО.

Хто може виїжджати за кордон під час воєнного стану

Під час дії воєнного стану забороняється виїзд закордон чоловікам 18-60 років. Винятками є чоловіки, які самостійно виховують дитину або дітей до 18 років. А також:

  • водії, які перевозять медичний вантаж, гумдопомогу чи вантаж на потреби ЗСУ;

  • далекобійники на фурах, які мають ліцензії на міжнародні перевезення вантажів та пасажирів;

  • залізничники, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці;

  • спортсмени, тренери, спортивні судді та інші профільні фахівці, які беруть участь у міжнародних змаганнях, готуються до них або забезпечують їхнє проведення;

  • чоловіки, яким дозволено виїзд за кордон за станом здоров’я чи за сімейними обставинами.

Читайте також:

  • Хто із захисників України отримуватиме доплати під час війни — рішення Кабміну

  • В Україні розширили перелік сфер для бронювання військовозобов'язаних

  • Уряд спростив алгоритм передачі на фронт донорської крові — МОЗ

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?