USAID ПЕБ допомагає НКРЕКП підвищити спроможності для впровадження REMIT
Категорія
Технології
Дата публікації

USAID ПЕБ допомагає НКРЕКП підвищити спроможності для впровадження REMIT

USAID ПЕБ допомагає НКРЕКП підвищити спроможності для впровадження REMIT

Енергетичні ринки України потребують значних реформ для забезпечення їх прозорості, інтеграції з європейськими ринками та посилення енергетичної безпеки. Регламент про цілісність та прозорість оптового ринку електроенергії (REMIT – Регламент ЄС 1227/2011) є невід’ємною частиною цієї реформи. 

Головні тези:

 

  • Після завершення курсу співробітники НКРЕКП будуть здатні ефективно виявляти маніпуляції на ринку електроенергії та газу в Україні.
  • Навчання є унікальною можливістю для НКРЕКП отримати необхідні знання та навички для впровадження механізмів REMIT в країні.
  • Ініціатива USAID ПЕБ спрямована на забезпечення прозорості та конкурентоспроможності ринків електроенергії та газу в Україні.
  • Зусилля USAID ПЕБ у співпраці з НКРЕКП допомагають зробити ціни на електроенергію та газ в Україні більш конкурентоспроможними для споживачів.

Концепція REMIT є новою для України та вимагає якісно нової основи діяльності як учасників ринку, так і регулятора. Для ефективного впровадження REMIT та здійснення повноважень щодо виявлення та запобігання маніпуляціям на ринку персонал Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), потребував спеціалізованого навчання.  

Щоб поглибити знання щодо REMIT, його суті та правильного застосування, USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ) організував навчальний курс з питань REMIT для персоналу енергетичного регулятора. До викладання курсу, який складався з трьох модулів і тривав з 18 березня по 10 червня 2024 року, були залучені європейські експерти з досвідом застосування REMIT у регуляторних органах Австрії та Греції.

Під час навчання учасники отримали теоретичні знання та практичні навички, необхідні для впровадження механізмів REMIT в Україні. Після успішного завершення курсу 54 співробітники НКРЕКП зможуть ефективно виявляти маніпуляції та зловживання на ринку, підтвердженням чому стали отримані ними сертифікати.  

Тренінг, проведений для НКРЕКП Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) через Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ), мав на меті посилити спроможність регулятора ввести в дію новий закон України про REMIT.

За словами Кетлін Кірш, заступниці директора Офісу критичної інфраструктури USAID/Україна, незалежна та ефективна НКРЕКП має вирішальне значення для впровадження та ефективної реалізації REMIT, а також забезпечення прозорості на конкурентних ринках електроенергії та газу в Україні. 

Ми допомагаємо НКРЕКП підвищити спроможність впроваджувати REMIT, розбудовувати людський та інституційний потенціал, щоб енергетичний регулятор міг здійснювати ефективний нагляд за ринками електроенергії та газу і зробити їх максимально прозорими, — зазначив керівник USAID ПЕБ Майкл Трейнор

Завдяки цим зусиллям ціни на ринках електроенергії та природного газу стануть конкурентними, а українські споживачі зможуть отримувати якісні послуги за справедливими цінами.  

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?