В ЄС пояснили, чому вони хочуть український ліс
Категорія
Економіка
Дата публікації

В ЄС пояснили, чому вони хочуть український ліс

В ЄС пояснили, чому вони хочуть український ліс

В Європейському Союзі пояснили свою позицію щодо скасування Україною заборони на експорт необробленої деревини.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Facebook Європейського Союзу в Україні.
"Представництво ЄС запевняє українців, що ми поділяємо ваше бажання захистити навколишнє середовище України. Політика ЄС і європейська інтеграція аж ніяк не ведуть до вирубки лісів; навпаки, вони допомагають їй протистояти", - йдеться в повідомленні.
В ЄС відзначили, що якщо Україна захоче інтенсивніше захищати свої ліси - зокрема, унікальну біосферу Карпатських гір - в цих зусиллях Євросоюз підтримає її.
"Цілком легітимними і прийнятими є заборона на будь-яку лісозаготівлю, обмеження на неї або навіть обмеження доступу на деякі захисні зони з обґрунтованих і доведених екологічних причин - за умови, якщо такі заборони або інші обмеження застосовуються до всіх суб'єктів, на рівних умовах. Метою повинен бути стабільний і екологічно збалансований розвиток лісів України", - відзначили в ЄС.
В Євросоюзі також заявили про те, що незважаючи на заборону на експорт лісу-кругляка в Україні триває незаконна лісозаготівля та контрабанда деревини.
"Причина цього полягає в тому, що нинішня заборона на експорт не досягає цілей попередження незаконної вирубки лісу. Вона лише служить потребам деяких зацікавлених груп в деревообробній промисловості, дозволяючи їм отримувати винятковий і необмежений доступ до лісових ресурсів, щоб власноруч ними користатися. Заборона на експорт не запобігає вирубці лісів. Вона також не попереджає нелегальну лісозаготівлю або контрабанду лісу, адже через цю заборону подібна незаконна діяльність стає ще більш прибутковою. ЄС з готовністю підтримає підвищення штрафів за такі порушення і більш ефективні правоохоронні заходи в цій сфері", - заявили в ЄС.
Крім того, в ЄС наголосили, що виступають проти нинішньої заборони на експорт лісу-кругляка, тому що вона є обмеженням вільної торгівлі і суперечить міжнародним зобов'язанням України в рамках Світової організації торгівлі та в рамках Угоди про асоціацію між ЄС і Україною.
"Угоди про вільну торгівлю, які стимулюють економічне зростання і створюють робочі місця для обох партнерів, означають рівний доступ до ринків одне одного. ЄС відкриває свій загальний ринок для України, пропонуючи величезні можливості для українських компаній, і від України очікують того ж у відношенні ЄС. Ми працювали з українськими органами влади для пошуку рішення проблеми, яке буде чесним балансом між, з одного боку, справедливим і рівним доступом до природних ресурсів, стимулюванням торгівлі, інвестицій та економічного розвитку - і, з іншого боку, захисту цінних і унікальних природних ресурсів України", - відзначили в представництві ЄС в Україні.
Як повідомляв ONLINE.UA, ініціювати скасування мораторію на експорт лісу-кругляка пообіцяв президент Петро Порошенко, щоб отримати третій транш макрофінансової допомоги ЄС в розмірі 600 мільйонів євро.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?