В ЄС спалахнула суперечка щодо подальшого розширення блоку — Reuters
Категорія
Світ
Дата публікації

В ЄС спалахнула суперечка щодо подальшого розширення блоку — Reuters

В ЄС спалахнула суперечка щодо подальшого розширення блоку — Reuters
Джерело:  online.ua

Серед країн-учасниць Євросоюзу нещодавно спалахнула дипломатична суперечка, пов’язана з процесом євроінтеграції балканських держав та подальшої політики в цьому напрямку.

Джерело: Reuters

За оприлюдненими даними, у співдружності існує побоювання щодо політичної реакції окремих своїх представників.

Згідно з уточненням кількох дипломатичних джерел та відповідно одному документу, склалася тупикова ситуація на тлі декларації та саміту лідерів ЄС, який проходитиме із залученням Балкан - Сербії, Косова, Боснії та Герцеговини, Чорногорії, Албанії, Північної Македонії.

Офіційні заходи призначено на 6 жовтня. Передбачалося, що на них підтвердять підтримку балканських держав щодо майбутньої інтеграції у європейську співдружність. Утім, наразі за підсумками проведених двох раундів переговорів ще не існує конкретних домовленостей.

За даними агентства, противниками так названої швидкої інтеграції Балкан стали Данія, Франція та Нідерланди. Вони застерігають, що така політика може створити умови для повторення інциденту 2007 року - тоді в ЄС були прийняті Румунія та Болгарія. Своєю чергою розширення спровокувало “погано керовану міграції східноєвропейських робітників до Великобританії, яка налаштувала багатьох британців проти ЄС”.

Одночасно проти Північної Македонії виступає особисто Болгарія, оскільки країни мають давню мовну суперечку. Паралельно триває загострення політичного конфлікту між Сербією та Косово - косовське керівництво заборонило пересуватися власною територією на автомобілях із сербською реєстрацією.

Наразі керівництво ЄС та Сполучені Штати закликають до спокою, а президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн напередодні у вівторок, 28 вересня, вирушила у триденну поїздку одразу в шість балканських країн. Там одна з лідерок співдружності має намір продемонструвати - виконавча влада блоку в цілому прихильна ідеї інтеграції.

Одночасно з цим окремі держави ЄС дорікали офіційному Брюсселю щодо того, як європосадовці уникають серйозних заяв стосовно інтеграції України, Грузії та Молдови.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?