В Європі прийняли важливе рішення щодо України і висловилися про перспективи безвізу
Категорія
Політика
Дата публікації

В Європі прийняли важливе рішення щодо України і висловилися про перспективи безвізу

В Європі прийняли важливе рішення щодо України і висловилися про перспективи безвізу
Джерело:  online.ua

Євросоюз готовий прийняти рішення про безвізовий режим для України після погодження пропозиції Нідерландів про заборону на проживання та роботу українців в ЄС.
Про це заявив прем'єр-міністр Латвії Маріс Кучинскис, передає ONLINE.UA з посиланням на  Европейскую правду.

"Ми взяли до уваги, в якій ситуації знаходяться Нідерланди, і ми хочемо допомогти Україні. У цій ситуації у нас був тільки один шлях, і ми пішли за ним, підтримавши пропозицію Нідерландів", — заявив він.
Також він додав, що надання безвізового режиму для України «можна було вирішити до рішення нідерландської проблеми».


Читайте також: Україну ошелешили новою датою розгляду безвізу: соцмережі спалахнули

«Тепер, коли ми її вирішимо, Україна незабаром, через пару місяців, зможе отримати безвиз. Впевнений, що це буде в 2017 році", – додав Кучинскис.
У той же час Європейська Рада погодила рішення про завершення ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
Рішення оформлено у вигляді "рішення глав держав та урядів членів ЄС".
У документі описано 6 пунктів, присвячених Угоди про асоціацію з Україною.
Зокрема, йдеться про те, що Угода "ставить за мету встановити тісні і тривалі стосунки між Україною та ЄС на основі спільних цінностей, проте не надає статусу кандидата на вступ до Євросоюзу".


Читайте також: В ЄС прийняли довгождане рішеня щодо безвізу з Україною

Також зазначається, що Угода "підтверджує співпрацю з Україною у сфері безпеки,... але не дає гарантій колективної безпеки або іншої військової допомоги".


Третій пункт – Угода не дає додаткове право на працевлаштування, залишаючи це право за країнами-членами ЄС.


В останніх пунктах підтверджується прихильність Союзу до підтримки процесу реформ в Україні, підкреслюється важливість боротьби з корупцією та реформи системи правосуддя.


Між тим, прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що після рішення Європейської ради має намір у найкоротші терміни винести питання про ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС на розгляд парламенту країни, передає  УНИАН.


«Грунтуючись на цьому законодавчо зобов'язує рішенні, мій кабінет найближчим часом запропонує парламенту Нідерландів ратифікувати (Угоду про асоціацію – Ред.)», - повідомив він.


Читайте також: Друзі України в ЄС жортско відповіли Нідерландам

Рютте підтвердив також, що на саміті лідери країн-членів ЄС прийшли до законодавчо зобов'язує рішенням, яке «вирішує всі занепокоєння Нідерландів».


«Це не було просто, це не було приємно. Але це було необхідно, тому що це гарантує, що ЄС може продовжувати формувати єдиний фронт проти дестабілізуючої зовнішньої політики Росії», - підкреслив він.


За його словами, рішення встановило, «чим є, а що не є Угода про асоціацію».


«Після сьогоднішнього рішення не може бути ніякого непорозуміння. Рішення обов'язкове для всіх країн-членів ЄС, і може бути змінено тільки одноголосним погодженням», - підкреслив він.


Як повідомляв ONLINE.UA раніше  в Нідерландах заявили, що хочут отримати від країн ЄС гарантії: Угода про асоціацію з Україною не буде містити зобов'язань фінансового характеру чи безпеки, а українці не отримають права жити і працювати у ЄС.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?