В Європі розгорається скандал навколо могили відомого українця
Категорія
Світ
Дата публікації

В Європі розгорається скандал навколо могили відомого українця

В Європі розгорається скандал навколо могили відомого українця

Останки відомого українського письменника і поета Олександра Олеся, похованого на Ольшанському цвинтарі в Празі, примусово ексгумували, а в його могилі збираються поховати іншу людину.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Дзеркало тижня.
Олександр Олесь помер у 1944 році і був похований на Ольшанському цвинтарі в столиці Чехії. Згідно з чеським правом, після поховання родичі або друзі померлих повинні платити ренту за місце на кладовищі в розмірі 20 тисяч чеських крон на 10 років (приблизно 21 тисяча гривень - ред.).
Як розповіли представники місцевої української громади, до недавнього часу ренту за могилу Олеся платив, за власною ініціативою, чех, виходець з України, Володимир Михайлишин. Нещодавно він помер, а його син хоче поховати батька на могилі українського письменника.
Читайте також: В Черкасах поглумилися над пам'ятником Бандері і Шухевичу: з'явилося фото
Українські діаспоряни кажуть, що перепоховання заплановано на 12.00 3 січня 2017 року. Куди збираються перепоховати останки Олеся і його дружини невідомо, однак могилу письменника вже розкопали. Зараз на Ольшанському цвинтарі представники української діаспори очікують консула.
У свою чергу міністр інформаційної політики України Юрій Стець заявив, що відповідні державні установи вже проінформовані про проблему і намагаються розв'язати цю проблему. У МЗС України на прохання видання про офіційний коментар з приводу інциденту порадили направити в міністерство інформаційний запит.
Як повідомляв ONLINE.UA, в італійському місті Кальярі, розташованому на острові Сардинія, 17 грудня був урочисто відкритий пам'ятник жертвам Голодомору в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?