В Ірані прогримів потужний вибух на ядерному об'єкті
Категорія
Події
Дата публікації

В Ірані прогримів потужний вибух на ядерному об'єкті

В Ірані прогримів потужний вибух на ядерному об'єкті
Джерело:  online.ua

За словами представників іноземних ЗМІ, 11 квітня на іранському об'єкті зі збагачення урану в Натанзі стався збій в електропостачанні, який, ймовірно, був спровокований спланованим потужним вибухом.

Джерела:  The New York Times

Що наразі відомо про вибух

Як стверджують співробітники розвідки, потужний вибух повністю зруйнував незалежну і добре захищену внутрішню енергосистему.

"Вона живить підземні центрифуги, які збагачують уран. Центрифуги - це пристрої, необхідні для виробництва збагаченого урану, який можна використовувати для виготовлення реакторного палива, а також ядерної зброї", - йдеться в повідомленні.

Варто звернути увагу на те, що 10 квітня глава країни Хасан Рухані урочисто відкрив нові центрифуги в Натанзі.

За словами представників медіа, вибух завдав серйозного удару по здатності офіційного Тегерану збагачувати уран. Щоб знову відновити виробництво в Натанзі владі доведеться витратити не менше 9 місяців.

Місцеві медіа, посилаючись на свої джерела в розвідці, стверджують, що подія в Натанзі стала наслідком ізраїльської кібератаки. Влада країни наразі відмовляється підтвердити або заперечувати будь-яку відповідальність.

Що також важливо розуміти, вибух в Натанзі стався через тиждень після того, як офіційні Вашингтон та Іран розпочали перемовини у Відні, спрямовані на відродження ядерної угоди 2015 року.

Що відомо про ядерну угоду

Іранська ядерна угода була підписана 6 років тому між Іраном та Групою 5+1 (постійними членами Ради безпеки ООН – США, Великою Британією, РФ, Францією і КНР – плюс фрн) та Євросоюзом.

Цей документ вимагав від країни значно скоротити виробництво низькозбагаченого урану, придатного тільки для цивільних цілей, в обмін на зняття міжнародних санкцій.

Під час правління Дональда Трампа Штати в односторонньому порядку вийшли з ядерної угоди. Іран після цього заявив, що більше не відчуває себе зв’язаним зобов’язаннями.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?