В Кремлі нарешті зізналися, чому одночасно з транзитом не уклали договір на поставку газу
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Кремлі нарешті зізналися, чому одночасно з транзитом не уклали договір на поставку газу

В Кремлі нарешті зізналися, чому одночасно з транзитом не уклали договір на поставку газу
Джерело:  online.ua

Міністр енергетики Росії Олександр Новак зізнався, що офіційна Москва вирішила, що укладати довгостроковий контракт з Україною на поставку газу потреби немає. Крім того, окрім "Нафтогазу" купувати російський газ можуть і інші українські компанії, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "РБК".

За словами чиновника, влада РФ вирішила, що до Нового року важливо домовитися про новий транзит газу для європейських покупців.

"Але одночасно укладати довгостроковий контракт на поставку газу Україні, як це було в 2009 році, вже не потрібно. Українське законодавство дозволяє купувати російський газ не тільки "Нафтогазу", а й іншим українським компаніям. Вони можуть купити газ за реверсом (у європейських трейдерів, які його постачають за експортними трубопроводами в зворотному напрямку – ред.), є можливість купити у нас, це ринок", - каже російський міністр.

За його словами, у такому разі ціна буде ринковою.

"Для України це означає нижчу вартість, ніж та, за якою країна зараз купує наш же газ за реверсом у посередників", – додав Новак.

Варто зазначити, що нещодавно з'явилася інформація, що п'ять українських компаній вже підписали з російським "Газпромом" угоди на постачання газу для власних потреб. Однак в Україні досі є забороненим пряме постачання газу з Росії. Заборона діє протягом 4 років через російську агресію проти України.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше глава Кабміну Олексій Гончарук заявив, що санкції США проти "Північного потоку-2" підсилюють Україну. Саме так він прокоментував їхній перший результат.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?