В Мінагрополітики пояснили, чому українці не поспішають продавати землю
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Мінагрополітики пояснили, чому українці не поспішають продавати землю

В Мінагрополітики пояснили, чому українці не поспішають продавати землю
Джерело:  online.ua

Понад 95% власників землі в Україні не планують найближчим часом продавати свої ділянки. Після запуску ринку землі укладено понад 13 тис. угод, жодного ажіотажу не спостерігається. В Мінагрополітики вважають, що українці виявили мудрість.

Джерело: міністр аграрної політики України Роман Лещенко в інтерв’ю виданню “Гордон”.

“Як міністр я закликаю людей не поспішати продавати свої земельні ділянки. Земля буде дорожчати щонайменше на 7–10% у рік. Орендна плата теж зросте. Суспільство нас почуло, я гордий, що люди виявили мудрість. Понад 95% власників землі не планують найближчим часом продавати свою власність. За перші два місяці укладено понад 13 тис. угод, усе йде у штатному режимі, жодного ажіотажу. Усе, що відбувається, показує, що цивілізовані правила набагато кращі. Сьогодні земля – найкращий депозит, який постійно зростає в ціні та створює дохід, а головне – сільгосппродукція, вирощена на землі, теж постійно дорожчає”, - розповів Лещенко.

Міністр впевнений, що тепер з’явиться можливість перейти на інший рівень інвестицій.

“Коли є тверда застава (така, як земля), банки та держава можуть надавати довгострокові програми фінансування. Отже, власники зможуть сміливіше вкладати кошти, скажімо, у зрошення. Краще доглядатимуть за землею і дотримуватимуться сільськогосподарських технологій”, - підкреслив він.

Лещенко каже, що головне завдання уряду – кумулятивний ефект від детінізації. Міністр очікує, що детінізація дасть можливість не просто сформувати дохід, а допоможе повернути в цивілізований обіг 8 млн га земель, які сьогодні не видно для податкової і з яких узагалі не платять податків.

“Раніше ж землю купували і продавали за готівку, угод було не видно для податкової. Зараз сплачується 5% податку на доходи фізосіб і 1,5% пенсійний збір – тобто 6,5%. Це не такі великі податки”, - заявив глава Мінагрополітики.

Ринок землі в Україні

Нагадаємо, ринок землі сільськогосподарського призначення запрацював в Україні 1 липня. Раніше в країні діяв мораторій на продаж землі. В рамках першого етапу земельної реформи передбачається, що купувати та продавати земельні ділянки можуть лише громадяни України. Існують і певні обмеження: одна фізична особа зможе мати в розпорядженні не більше ніж 100 гектарів.

З 1 січня 2024 року право купувати землю сільгосппризначення вже отримають юридичні особи, створені відповідно до українського законодавства і засновані громадянами України. При цьому кінцевий бенефіціар однієї або кількох юросіб зможе консолідувати через них сукупно не більше ніж 10 тисяч гектарів.

Читайте також:

  • В Україні за рік ціни на деякі продукти виросли на 70 відсотків.

  • Рада ухвалила закон про запуск індустріальних парків.

  • В Україні легалізують криптовалюти: що відомо.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?