В НБУ нарешті пояснили неочікуване зниження цін
Категорія
Економіка
Дата публікації

В НБУ нарешті пояснили неочікуване зниження цін

В НБУ нарешті пояснили неочікуване зниження цін
Джерело:  online.ua

Очільник Ради Національного банку Богдан Данилишин назвав причини поліпшення показників - за підсумками червня інфляція в річному вимірі склала 9%, а з початку року - 3,6%, передає ONLINE.UA.

"На споживчому ринку в червні 2019 в порівнянні з попереднім місяцем зафіксовано зниження цін на 0,5% (уперше в цьому році зафіксовано дефляцію). Базова інфляція в червні 2018 у порівнянні з попереднім місяцем перебувала на нульовому рівні", - нагадав Данилишин.

За його словами, інфляція формувалася переважно традиційними для цього місяця факторами і діями окремих товаровиробників, адміністративний вплив на інфляцію був помірним, навіть, радше, адміністративні чинники сприяли дефляції.

Окрім того, він перечислив основні фактори, які можуть позитивно вплинути на інфляцію в липні: відбудуться зниження цін на газ для населення на 8%, істотне сезонне підвищення пропозиції плодоовочевих товарів, зміцнення курсу гривні. Серед основних факторів немонетарного характеру, які можуть негативно вплинути на інфляцію в липні: підвищення з 1 липня ставки акцизу на тютюнові вироби на 9%, стабільне перевищення світових цін на нафту.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше в Національному банку України заявили, що  в I кварталі 2019 року підприємці України поліпшили свої прогнози  щодо темпів зростання економіки протягом наступних 12 місяців.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?