В окупованому Криму повністю пересохло Аянське водосховище
Категорія
Україна
Дата публікації

В окупованому Криму повністю пересохло Аянське водосховище

В окупованому Криму повністю пересохло Аянське водосховище
Джерело:  online.ua

Жителів окупованого Криму окупанти вже давно перевели на жорстку економію води - її подають в будинку тільки по кілька годин на добу, але ситуація з водопостачанням тільки погіршується, і екологи попереджають, що далі буде тільки гірше. Справа в тому, що найбільші водосховища українського півострова, який знаходиться під російською окупацією вже майже 7 років, пересихають. У мережі показали відео, на якому зафіксовано, що залишилося від Аянського водосховища, яке постачало водою Сімферополь. Його опублікував офіцер в Генеральному штабі Збройних сил України Анатолій Штефан в Facebook. У ролику показано, що водойма, обсяг якої раніше становив 3,9 млн кубічних метрів, повністю пересохла - води в ній зовсім не залишилося, передає ONLINE.UA.

"Захоплений Крим, Аянське водосховище, що постачає водою Сімферополь ,пересохло. Рідна гавань вона така - з присмаком сухості в роті", - підписав відео автор.

Важливо відзначити, що ще кілька днів тому окупанти зізнавалися, що для забезпечення Сімферополя водою запасів залишилося на 8 днів, хоча в місті вже кілька місяців воду дають населенню тільки по кілька годин на день. Під загрозою залишитися без води знаходиться і Ялта - з 14 грудня через недостатнє притоку води в водосховища, що живлять місто, воду населенню там почали подавати по 6 годин на добу.

Ця ситуація турбує влади України. В уряді України припускають поставки води в захоплений Росією Крим без його деокупацію. Йдеться про відправку на півострів конвоїв з цистернами з водою, проте офіційний Київ піде на це тільки в тому випадку, якщо міжнародні організації визнають там гуманітарну катастрофу.

Як відомо, в окупованому Криму обміліли Аянське, Партизанський та Сімферопольське водосховища, в Сімферополі та його передмістях питна вода подається по годинах вранці і ввечері. Обмеження введені і в інших містах півострова, зокрема, в Євпаторії почали знижувати тиск води ночами, а з 26 листопада відключили гарячу воду. У Севастополі введено режим підвищеної готовності, запасів залишилося менше ніж на три місяці.

Додамо, за прогнозом експерта Національної академії аграрних наук Михайла Яцюка, в наступному році водосховища окупованого Криму не отримають додаткового харчування за рахунок опадів, як на це сподіваються окупанти. Окупанти припускають, що завдяки опадам і притоку дощової води в водоспади Криму, можливе збільшення обсягів прісної води у водосховищах, що забезпечують кримчан. Але експерт попереджає, що ситуація з зневодненням півострова, яка спостерігалася протягом поточного року, буде позначатися на забезпеченні водою і в наступні роки. За його словами, навіть у випадку, якщо зима і весна 2021 року буде багатою на опади, наповнити водосховища в окупованому Криму це не допоможе.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що окупанти в Криму осушили відомий Інкерманський кар'єр всупереч обуренню жителів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?