В рази більше Манхеттена: від відомого льодовика в Антарктиді відколовся гігантський айсберг
Категорія
Технології
Дата публікації

В рази більше Манхеттена: від відомого льодовика в Антарктиді відколовся гігантський айсберг

В рази більше Манхеттена: від відомого льодовика в Антарктиді відколовся гігантський айсберг
Джерело:  online.ua

У Західній Антарктиді сталася масштабна НП - від відомого льодовика Пайн-Айленд відколовся величезний айсберг розміром майже 300 квадратних метрів, передає ONLINE.UA з посиланням на Gizmodo.

Експерти вважають, що те, що відбувається на льодовику, є тривожним знаком в глобальному значенні. Вони впевнені, що зміни в Пайн-Айленді з точки зору втрати маси і танення шельфового льодовика, дуже важливі для майбутнього підвищення рівня моря, ніж будь-які інші, оскільки ця область є однією з потенційних гарячих, в прямому сенсі слова, точок в Антарктиді.

Дослідники відзначають, що за останні роки Пайн-Айленд став льодовиком, який швидше з всіх тане на Землі. Це пов'язано з тим, що передня частина льодовика повільно сповзала в океан протягом десятиліть, в зв'язку з чим льодовик катастрофічно зменшувався в розмірах.

За підрахунками фахівців, щорічно товщина льоду на Пайн-Айленді зменшується зі швидкістю приблизно 1 метр. При цьому за останні п'ять років від льодовика відкололося чотири айсберга, але останній вразив дослідників своїми розмірами.

Вчені підкреслюють, що площа крижаної брили, яка відкололася від льодовика, в п'ять разів більша за Манхеттен - вона становить 115 миль. У звичних нам одиницях виміру розмір айсберга дорівнює 300 квадратних кілометрів. Для порівняння, площа Запоріжжя становить 278 квадратних кілометрів, а Харкова - 350.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що на шельфовому льодовику Росса, який знаходиться в Західній Антарктиді, відбувається дивна аномалія- він видає моторошні звуки, які вдалося зафіксувати вченим.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?