В Україні будуть по-новому лікувати всі хвороби - що відомо
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні будуть по-новому лікувати всі хвороби - що відомо

В Україні будуть по-новому лікувати всі хвороби - що відомо
Джерело:  ТСН

В Україні триває медична реформа, в рамках якої змінять протоколи лікування всіх хвороб. До діючих інструкцій у керівництва МОЗ є претензії, так як писали ці протоколи не лікарі. Як по-новому будуть лікувати українців, розповів глава МОЗ Максим Степанов в інтерв'ю ТСН, передає ONLINE.UA.

"У нас будуть українські стандарти надання медичної допомоги, і у нас будуть українські клінічні рекомендації, протоколи, назва вже не важлива. Це саме те, по чому ми будемо лікуватися, і які будуть використовувати українські лікарі. Як складаються ці протоколи? Беруться протоколи різних країн, кращих країн в тій чи іншій галузі, напрямку медицини. Є країни, які просунуті. І потім вони адаптуються вже під українські реалії. Що таке протокол? Це стандарт лікування, як лікувати хворобу в залежності від її стану і перебігу. Це те, що потрібно лікарю, щоб він міг нормально, кваліфіковано лікувати. Ці протоколи - на зразок нашого стандарту лікування коронавірусної хвороби COVID-19, про який вже все знають ", - пояснив Степанов.

Чиновник зазначив, що зараз в Україні є 120 оновлених, актуалізованих українських протоколів, з 2500 інструкцій лікування різних хвороб. Решта протоколів було скасовано, так як їх складали не лікарі.

"Зараз у нас є 120 оновлених, актуалізованих українських протоколів. Немає ще 2500. Щоб ми з вами представляли, що у нас відбувається, - вони були просто скасовані. Деякі стандарти були, наприклад фінськими. Мені не зрозуміло, чому фінські. Але хтось то взяв фінські, перевів і сказав: "Ми тепер будемо по ним лікуватися". Чому ми повинні за ним лікуватися, якщо вони не адаптовані під українські реалії? Справа в тому, що цими протоколами займалися не лікарі. Цим займалися люди, які чомусь то вирішили, що вони багато читали Google і тепер можуть це робити", - підкреслив міністр.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Україні будуть по-новому лікувати хворих коронавірусом. МОЗ оновило стандарти і протокол, згідно з яким госпіталізувати тепер будуть тільки пацієнтів у важкому стані. Решта хворих будуть проходити лікування в домашніх умовах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?