В Україні б'ють на сполох через рішення Путіна по Криму
Категорія
Політика
Дата публікації

В Україні б'ють на сполох через рішення Путіна по Криму

В Україні б'ють на сполох через рішення Путіна по Криму
Джерело:  Укрінформ

Незаконна окупація українського Криму триває вже сьомий рік, але президент Росії Володимир Путін не зупиняється і намагається повністю колонізувати півострів, витісняючи з нього українців і заселяючи росіянами. За офіційною російською статистикою вже понад 100 тисяч росіян завезли на окупований півострів, але в МЗС України вважають, що насправді Путін переселив до Криму вже понад пів мільйона росіян. Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова під час віртуального круглого столу під егідою "Атлантичної ради", який був присвячений опору кримських татар утискам і репресіям з боку окупаційної адміністрації РФ, передає ONLINE.UA з посиланням на Укрінформ.

"Вони витісняють українське населення з Криму. З іншого боку, вони заводять туди російських громадян. Ми маємо різні цифри, але навіть по російській статистиці 100 тисяч росіян вже заїхали до Криму, але неофіційна цифра в п'ять разів вище. Ми вважаємо, що найменше пів мільйона російських громадян є вже зараз в Криму, і це, безумовно, є величезною загрозою для національної безпеки України", - підкреслила Джапарова.

Представниця МЗС нагадала, що через російську агресії близько 14 тисяч українців загинули і ще близько 40 тисяч осіб отримали поранення, а майже 1,5 млн людей були змушені були стати переселенцями, тікаючи від війни. Тільки з Криму поїхали 60 тисяч українців, але це не точна статистика, оскільки багато хто з громадян вважали дискримінацією реєструватися як біженці на власній землі.

"У тому, що стосується Криму - окупанти перетворили його у військову базу, і будь-яка дія Росії, зокрема, будь-який інфраструктурний проект, має очевидне військове призначення. Навіть ті дороги, які вони побудували в Криму, призначені для посилення їх військової присутності. Росія подвоїла таку військову присутність, вони модернізували свій військовий компонент в повітрі, в морі і на суші, мають зараз шість підводних човнів, чого цілком достатньо, щоб контролювати всю акваторію Чорного моря", - нагадала Джапарова.

Нагадаємо, українська влада вирішила створити майданчик для переговорів по Криму і залучити до неї міжнародних партнерів. У Кримській платформі вже погодилися взяти участь представники Євросоюзу, Великобританії, Канади, Туреччини, які готові докласти зусиль для захисту прав кримчан і деокупації українського півострова.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що команда Путіна вирішила поскаржитися на офіційний Київ генсеку Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич на Україну. Глава російського МЗС Сергій Лавров звинуватив Київ в порушенні універсальних конвенцій через введену "водну блокаду" в окупованому Криму. Він вимагає, щоб Рада Європи негайно відреагувала на проблему з водою в українському Криму і вплинула на українську владу в цьому питанні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?