В Україні є генерали, яким плювати на солдатів, їх потрібно міняти - іноземний військовий
Категорія
Події
Дата публікації

В Україні є генерали, яким плювати на солдатів, їх потрібно міняти - іноземний військовий

В Україні є генерали, яким плювати на солдатів, їх потрібно міняти - іноземний військовий
Джерело:  online.ua

Багатьох генералів в Україні не хвилюють військовослужбовці, які проходять строкову службу, і тому необхідно знайти їм заміну.


Таку думку військовий інструктор-волонтер, колишній військовослужбовець Армії оборони Ізраїлю Цві Аріелі висловив в інтерв'ю ONLINE.UA.


"Вони не хочуть мінятися, всі ці генерали... Взагалі не хочуть мінятися, їм абсолютно плювати один на одного, їм плювати на цих строковиків - зі стометрової вежі плювати", - розповів Аріелі і згадав, як він зіткнувся з першим заступником командувача НГУ, головою штабу Олександром Кривенко.


"Він мене запитав: а це ви про туалети і харчування написали? Я йому кажу: так, пан заступник командуючого, я написав. Але готовий вибачитися, якщо ви разом зі мною готові сісти на ці "евроунітази"... У тих туалетах, де десятки людей сидять без жодних перегородок, куди неможливо зайти, тому що це кам'яна будівля, з дверцятами і з одним отвором... Я туди пішов раз - і більше не ходив. Я ходив до лісу, який підмітали строковики", - зазначив він.


Читайте також: Україні зробили серйозне попередження щодо великої війни з Росією


"Строковики - це взагалі пісня. Вони готують резервну армію. Навіщо винаходити велосипед? Вони: "Ні, досвід Ізраїлю не підходить, досвід такої-то не підходить, ми зробимо комбінацію всього хорошого..." Виходить, з одного боку піар - ось, типу Ізраїль, типу Швейцарія, типу ще щось. З іншого боку - їх не покритикуєш, тому що "ми користуємося і тією, і тією, і тією системою..." Ось що вони роблять. що таке досвід Ізраїлю? Це термінова армія, тому що тоді йдуть служити якісні люди, які, якби була армія контрактна, служити б, швидше за все, не пішли. А так - армія отримує молодого і здорового строковика, відмінно його тренує, годує, одягає і взуває, тобто вкладає в нього величезні гроші. Такий строковик служить 2-3 роки, а потім повертається на громадянку і стає резервістом. Такого резервіста армія закликає раз на рік. Буде перепідготовка, додаткова підготовка, якщо щось з'явилося нове, і оперативна зайнятість. Ось це - резервна система Ізраїлю, бригада резервістів без строковиків", - пояснив колишній ізраїльський військовий.


"При такій системі кожна людина точно знає, куди, на яку площадку вона повинна приїхати, куди за нею приїде автобус, у скільки, кого він повинен оповістити. Тому що є т.зв. план "Національне надбання": кожна людина знає, що і як їй робити в разі військової ситуації. Вона точно знає, що їй робити в разі повної або часткової мобілізації. В результаті, 24-48 годин - і мільйон чоловік зібрані в обумовлених місцях по всій країні, отримали техніку на складах своїх бригад і висунулися назустріч арміям противника, що вторглися. Мільйонна армія... Ну, зараз трохи менше, 800 тисяч осіб - за один день! Строковики в Ізраїлі - 170 тисяч, включаючи небойових - приймають на себе перший удар. Їх завдання - протриматися день-два до прибуття резервістів. Це в разі нападу конвенціональних армій. Всякі палестинські терористичні формування - це дурниця для такої армії, як ЦАХАЛ. Звичайно, мати їх під боком неприємно, але це не загроза існуванню держави, не є загрозою геополітичного характеру", - продовжив він.


Читайте також: Українських бійців змушували підмітати ліс, а на базу Нацгвардії пускали кого попало - Цві Аріелі


"В Україні ж займаються незрозуміло чим - хоч і кажуть, що впроваджують ізраїльську або швейцарську систему. Нічого подібного. Коли восени закликали людей на вчення резервіста, і люди поприїжджали, їм сказали: ми тут подумали, не треба вам приїжджати, їдьте додому. Ну ось не можна заздалегідь це все організувати? Менеджмент в армії - огидний, насправді. І проблема - не в тому, що люди не вміють стріляти. Буду навчати я когось стріляти, але від цього не зміниться зовсім нічого. Тому що завтра йому скажуть піти в "секрет", в засідку, одному. Командир повинен бути повним олігофреном, щоб послати одного або навіть двох солдатів в "секрет". Тому що це повинна бути вогнева група, мінімум, відділення - солдати один одного прикривають. А тут - залишили солдата в лісі на 24 години. Сиди, кукуй. Це у них називається "секрет". І поки не навчити вищі щаблі командування - нічого не буде!", - підкреслив Цві Аріелі.


"У мене немає рецептів. Але я впевнений в тому, що вагітних паркетних генералів необхідно терміново замінити на справжніх бойових офіцерів, які зараз перебувають на командних посадах середнього рівня. Це повинно стати першим кроком, - зазначив він. - Це не ті люди, які потрібні країні, армії. Більшість з них не є професіоналами, фахівцями своєї справи. Толку від них - як від дівчини, яка в "ФотоСвіт" за ксероксом стояла, коли її поставлять начальником медвійськ. А чому б і ні? У нас же волонтери управляють закупівлями, генеральний прокурор не має юридичної освіти... тобто, можна ставити кого завгодно куди завгодно", - резюмував військовий інструктор.


Більше  читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: Якщо Україна хоче хороших військових, потрібно обіцяти їм не тільки прапор і труну - Цві Аріелі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?