В України є лише один спосіб остаточно позбутися постколоніального синдрому — Свідомі про несвідоме
Категорія
Україна
Дата публікації

В України є лише один спосіб остаточно позбутися постколоніального синдрому — Свідомі про несвідоме

В України є лише один спосіб остаточно позбутися постколоніального синдрому — Свідомі про несвідоме
Джерело:  online.ua

У чому полягає парадокс постколоніального синдрому України та який є спосіб остаточно та безповоротно його позбутися обговорили у новому випуску циклу етерів «Свідомі про несвідоме» на ютуб-каналі online.ua доктор психології Василь Мосійчук, академік Української академії наук Віталій Луньов та професор нейропсихології Богдан Ткач.

Джерело:  ютуб-канал online.ua

Академік Української академії наук Віталій Луньов звертає увагу на те, що останньою імперією в історії людства був саме Радянський Союз.

Після його розвалу минуло не так багато часу, тому боротьба між колишньою колонією Україною та колонізатором росією досі триває. Ба більше, ця боротьба з ментального та культурного рівня перейшла на поле бою.

В України є усі шанси остаточно позбутися постколоніального синдрому: як це зробити

За словами академіка Луньова, період XX століття був етапом деколонізації світу, коли імперії погоджувалися на визнання рівноправності своїх територій, щоб там створювалися незалежні держави.

Саме у той час світ домовився про нові правила існування. Відбулася дуже цікава річ. Коли ми говоримо про імперії, то завжди маємо на увазі наявність колонії та колонізатора — інших імперій не буває. В цьому дискурсі закріплена ідея володаря та раба. І європейські країни погодилися на те, щоб перевести цей дискурс у дискурс капіталіста. Тобто колишні колонії отримували права, розвивали себе, а далі переходили до співпраці на капіталістичному рівні, — пояснює Віталій Луньов.

Академік Української академії наук зазначає, що саме цей надважливий етап та процес не відбувся після розпаду СРСР.

Науковець нагадує, що будь-яка тематика, пов'язана з незалежністю України у росіян завжди викликала лише зухвалу посмішку.

А все тому, що українці отримали жадану свободу, але не економічну незалежність, не змогли перейти на капіталістичний рівень.

І на цьому рівні ми ніколи не зможемо відірватися від росії. Однак Україна все одно виграє, оскільки зуміла перейти на рівень науковця. Це дуже дивно може звучати, але зараз для нас ключовою категорією є істина та правда. Це дуже важливий момент. Якщо в дискурсі володаря та раба головні категорії - це влада і примус, в дискурсі капіталіста - гроші, то в дискурсі науковця - це істина і правди. Саме завдяки висвітленню історичної правди, усього, що зараз відбувається, ми може вибудувати ідеологію нашої боротьби за незалежність. На концепті істини та правди ми поборює та нівелюємо залишки постколоніального синдрому. Постколоніальний синдром — це як розлучення: люди начебто розлучилися, але між ними ще залишаються зв'язки, — наголошує академік Української академії наук Віталій Луньов.

Читайте також: Як російські психологи намагаються обдурити українців — Свідомі про несвідоме

Учасники цього випуску «Свідомі про несвідоме»:

  • Василь Мосійчук, доктор психології, автор наукових робіт, поет

  • Віталій Луньов, клінічний професор психології та клінічного нейропсихоаналізу, член Американської психологічної асоціації, академік Української академії наук

  • Богдан Ткач, клінічний професор нейропсихології, доктор психологічних наук з медичної психології, старший дослідник та лікар

«Свідомі про несвідоме» — це серія психологічних етерів, у якій беруть участь авторитетні фахівці з різних сфер, від психології до міжнародної економіки. Вони не тільки обговорюють найактуальніші теми сьогодення, а й дають поради українцям, як вберегти своє ментальне здоров’я під час війни та після її завершення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?