В Україні готуються до переходу на зимовий час: що відомо
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні готуються до переходу на зимовий час: що відомо

В Україні готуються до переходу на зимовий час: що відомо
Джерело:  online.ua

Вже 30 жовтня в Україні відбудеться перехід на зимовий час, який вважається природним для нашої країни.

Джерело: Мінекономіки України

Що відомо про перехід на зимовий час цьогоріч 

Цього року необхідно перевести стрілки годинника на одну годину назад в ніч із суботи на неділю – о 04:00 30 жовтня. Перехід на літній час відбудеться 26 березня 2023 року о 03:00.

Навесні 2021 року парламентарі ухвалили в першому читанні законопроект №4201 ("Про відрахування часу в Україні"), який пропонував закріпити по всій території країни єдиний київський час.

Передбачалося, що Україна залишиться на зимовому часі UTC+2 – природному для нашої країни. На користь відмови від переведення стрілок годинників в Раді говорили про доведені факти негативного впливу на здоров'я людей щорічного переходу на літній час.

Проте депутати не змогли затвердити законопроект у другому читанні та відправили його на доопрацювання. Подальшому розгляду документа завадило повномасштабне вторгнення РФ.

За словами аналітика з енергетичних ринків Максима Білявського, зміна сезонного часу не дозволить суттєво заощадити електроенергію, адже головним споживачем електроенергії є не вуличні ліхтарі, а побутові прилади та енергоємні підприємства.

Історичні дані свідчать, що в середньому за рахунок переведення стрілок годинника вдається заощадити не більше 2% електроенергії, - рівень статистичної похибки. Проте в Україні потрібна економія у 20% і більше.

При цьому Білявський зазначає, що навіть для економії електроенергії на освітленні переводити годинники не обов'язково – промисловим підприємствам достатньо замінити прожектори майданчиків чи лампи накалювання у цехах на LED.

Той ефект, на який покладалися за радянських часів, зараз фактично не працює, тому економити слід за рахунок модернізації промисловості, зміни графіка робочого часу промислових підприємств та запровадження третьої зміни, - зазначає експерт.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?