В Україні хочуть оподаткувати техногігантів Netflix, Google та Facebook
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні хочуть оподаткувати техногігантів Netflix, Google та Facebook

В Україні хочуть оподаткувати техногігантів Netflix, Google та Facebook
Джерело:  online.ua

У Верховній Раді передбачають, що з іноземних технологічних гігантів в Україні стягуватимуть податок на додану вартість електронних послуг. Народний депутат від фракції “Слуга народу” Данило Гетманцев наголосив, що окремого оподаткування для компаній типу Netflix, Google, Facebook не буде. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на програму “Мокрик По Живому”.

За словами посадовця, який очолює комітет з питань фінансів, податкової та митної політики, ПДВ необхідно сплачувати всім, техногіганти не мають бути виключенням. Водночас законодавство наразі немає одних інструментів для налагодження такого процесу. Для цього в новому законопроєкті встановлять обов’язок “сервісів електронної комерції” сплачувати податок.

“Ситуація, яка є — наші рекламісти повинні сплачувати ПДВ, а великі гіганти транснаціональні чомусь від ПДВ фактично звільнені. Це неправильна ситуація, ми повинні її виправити. І, до речі, ми зустрічалися з Facebook, з іншими великими компаніями, вони не заперечували, щоби сплачувати цей податок”, - наголосив Гетманцев.

Новим законопроєктом вже чинний податок передбачають використовувати за полегшеним механізмом сплачування.

“Віддалена реєстрація в електронному кабінеті, сплата у валюті, спілкування англійською мовою з нашою податковою службою. Тобто все, аби їм було зручно це робити й вони робили віддалено”, - пояснив нардеп.

Водночас Гетманцев допустив, що деякі компанії мають тенденцію “перекладати” податок на споживачів через невелике підвищення цін на послуги. Він додав, таке перекидання залежить не від структури оподаткування, але від ситуації на ринку з конкретним юридичною особою.

“Якщо мій товар не має попиту, я беру цей податок на себе, якщо має — я перекладаю на споживача”, - резюмував він.

Як повідомляв ONLINE.UA, Офіс президента України від 27 грудня нагадав представникам малого бізнесу, що з грудня 2020 року в Україні почалися податкові канікули для ФОП 1-ї групи. До травня 2021 року підприємців, які здійснюють господарську діяльність (надають населенню послуги або продають різні товари) на суму, що не перевищує 1 млн грн доходу за календарний рік і не використовувати у своїй господарській діяльності працю найманих працівників, повністю звільнили від сплати Єдиного соціального внеску та єдиного податку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?